ЦИК отказа да регистрира смолянската коалиция КРОС за участие в

...
ЦИК отказа да регистрира смолянската коалиция КРОС за участие в
Коментари Харесай

КРОС: ЦИК ни отхвърли регистрацията, искат да сме партийци

ЦИК отхвърли да записва смолянската коалиция КРОС за присъединяване в локалните избори, поради името й. От локалната коалиция дадоха брифинг, на който обявиха, че регистрацията им е отхвърлена, въпреки че първи са подали документи в ОИК и че в писмо до всички общински изборни комисии от ЦИК са дали инструкции, че имената на локалните обединения би трябвало да съдържат единствено името или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии и обединения, а в скоби могат да се показват имената на участващите в обединението партии.

Те заявиха, че ще се записват в ОИК с друго име, защото имат повече от 5 партии, които ги поддържат и на лотариен принцип ще изберат една от тях.
„ Наименованията на локални обединения: „ Бъдеще за община Х “, „ Алтернатива за община Х “ (ПП „ ГЕРБ “, Политическа партия „ Съюз на демократичните сили “, Политическа партия „ НФСБ “), „ Патриоти за Дряново “ (ВМРО – Разузнавателна служба на ФРГ и други партии), „ Разлог – разсъни се “, „ КРОС “ и други сходни не дават отговор на условията за наименования или абревиатура на локална коалиция според условията на Изборния кодекс и Решение № 936-МИ от 2 септември 2019 година на ЦИК. “, се показва в писмото от ЦИК.

Коалиция КРОС последния мандат бе мощна политическа съпротива в локалния парламент в Смолян, с двама съветници повече от Българска социалистическа партия. От обединението обявиха, че в този момент ще се явят с друго име, защото нямат време да обясняват случая с ЦИК, поради това, че периодите за сходно нещо изтичат след крайния период за регистрация.

" Явно ръководещите имат доста огромен боязън от локални групи и обединения и с този закон се пробват да ги партизират, а в това време си приказваме за локално самоуправление на жителите. С този ход ЦИК и парламентарно показаните огромни политически партии и властимащите залагат капан в Изборния кодекс в последния миг за регистрация и лишават демократичните права на локалните партии и обединения да вземат участие свободно в изборния развой със личните си имена, върху които те са работили с години и с които са познати пред локалните си гласоподаватели и в страната посредством практиките, с които биват асоциирани ", сподели водачът на обединението Кирил Хаджихристев.

От КРОС обявиха, че не чакат отлив на гласоподаватели като се записват с друго име, защото хората ги познават и знаят, че 4 години са отстоявали обещанията, които са поели, в локалния парламент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР