Цигарите могат да бъдат полезни. До това заключение достигнаха множество

...
Цигарите могат да бъдат полезни. До това заключение достигнаха множество
Коментари Харесай

Докторите дълго криха тези истини за цигарите: Оказва се, че за доста неща те са… полезни

Цигарите могат да бъдат потребни. До това умозаключение доближиха голям брой откриватели, провели самостоятелни медицински проучвания през последните 20 години. Въпреки формалната медицина да е безапелационна, че тютюневият пушек вреди на тялото, има много случаи, в които той оказва помощ за положителното здравословно положение. Още през 16-и век се е считало, че растението тютюн има доста лечебни свойства. С него са лекували мигрена, счупени кости, стомашно разстройство. През Първата международна война пък той бил препоръчван на бойците като прийом за усмиряване.

Предпазва от Паркинсон
Тютюнът защищава от развиването на Паркинсон. Коварното заболяване, което е считано за един от бичовете на 21 век, предизвиква гибелта на хиляди ежедневно. Характерна за по-възрастните, тя може да бъде избегната с помощта на пушенето. Изследване, оповестено през 2010 година в сп. Neurology, потвърждава, че рискът пушачи да се разболеят от заболяването на Паркинсон е с 44 % по-малък в сравнение с този при непушачи. При някогашните почитатели на цигарите този риск е 22 %. Лекарите считат още, че колкото по-дълъг е стажът на пушене, толкоз по-малък е рискът. Учените обаче не могат да изяснят повода за тази странна връзка.

Близнаците го потвърждават
Фактът, че цигарите лекуват Паркинсон, е изпитан и от проучване върху близнаци, извършено през предишния век в Ню Йорк. Учените забелязали странна взаимозависимост сред наследствеността на гените на пушачите и ужасната болест, която поразява нервната система. За да схванат тази противоречаща на здравия разсъдък връзка, лекар Каролайн Танер и нейните сътрудници от Калифорнийския институт следили еднояйчни близнаци с еднакъв набор от гени. В проучванията са взели участие 113 двойки, при които единият е страдал мъчително от Паркинсон. Оказало се, че здравите близнаци са пушили доста повече от болните. Основния извод, който следва, е, че по някакъв метод пушенето забавя развиването на заболяването.

Подобрява паметта
Изследователи от Съединени американски щати настояват, че никотинът е потребен, тъй като усъвършенства паметта. Той спомага способността да се мисли и да се извършват задания. Според доктор Стивън Хеишман и сътрудниците му от щатския Националния институт за злоупотребата с опиати една цигара преди работа усъвършенства концентрацията. Учените усърдно анализирали доста научни изявления по отношение на въздействието на никотина за интервала 1994-2008 година После създали общо 41 изследвания, които им помогнали да схванат по какъв начин се отразява никотинът върху организма: от двигателните умения до краткосрочната памет. Направените открития много ги изненадали. Както се оказало, никотинът освен оказва помощ на фините двигателни умения и внимание, само че също по този начин усъвършенства качествата на краткосрочната памет, в това число по време на осъществяването на такива задания като запомнянето на всички типове описи. „ Знаехме, че резултатът от никотина върху вниманието е добре прочут, само че аз бях малко сюрпризиран, като научих за отражението му върху паметта “, споделя Хеишман. В същото време той отбелязва – доста пушачи признават, че пушенето им оказва помощ да се съсредоточат върху работата си. „ Очевидно е, че огромна част от всекидневната ни работа е обвързвана с паметта. Така че не трябва да бъде прекомерно изненадваща сходна изгода от никотина “, споделя ученият.

Помага за намаляване
Още през 1920 година цигарите били рекламирани като средство за намаляване при дамите, защото е известно, че никотинът понижава апетита и форсира метаболизма. В същото време пушачите не усещат цялата вкусова гама на храната, което пък разрешава на чревоугодниците да управляват апетита си по-добре. Според експертите, никотинът е дейно средство за нормализиране на телесното тегло, като при хората, които пушат умерено, наличието на непотребни мазнини в телата им е 1,5 пъти по-малко от това на тези, които нямат нездравословния табиет. При отделянето на ендорфини в кръвта се потиска възприятието за апетит и съчетано с физически натоварвания, това може да бъде отличен метод за понижаване на тежестта.

Не отхвърляйте цигарите
Всяко спиране за ден, два, седмица или месец и следващо пропушване носи повече вреди, в сравнение с равномерното пушене, считат експерти. Екип от учени и откриватели под управлението на английския академик Бо Ланбейк, анализирали белодробната функционалност на 1116 мъже и дами от 35- до 68-годишна възраст. Доброволците разделили на три групи: непрекъснати пушачи, такива, които се пробват да ги откажат, и такива, които в никакъв случай не са пушили. Оказало се, че при тези, които са прекъсвали и са пропушили след година, функционалността на белите дробове е намаляла с 5 %. При доброволците, които не са прекъсвали, вредите за дробовете са единствено 3 %.

Има и застраховани
Някои хора имат „ застраховка ” против рака на белите дробове, който може да се аргументи от цигарите. Причината за това се крие в гените. Лекарите считат, че съществуват така наречен идеални пушачи, т.е. хора, чиято приемственост разрешава да пушат колкото си желаят, без това да вреди на организма им. Затова цигарите се оказват извънредно нездравословни за едни и изцяло безвредни за други. Не са малко образците на столетници, които не се разделят с обичания си тютюнев табиет. Не е за подценяване и фактът, че по данни от проучвания на университета в Пенсилвания, при отказващите се от цигари се следят меланхолия, мускулни болки, повишение на температурата, промени в апетита и обостряне на всички хронични болести.

Пасивните да не мрънкат
Химици от Тексаския университет провели проучване, чиято цел била да откри какъв брой атома тютюнев пушек получава един деен пушач и един въздържан. Изчислено било, че в случай че в помещение от 6 квадратни метра има 6 индивида непрекъснато пушещи и един непушач, той би трябвало да стои там цели 100 часа, с цел да погълне дима от една цигара. Редакцията на Vijti.com предизвестява, че все пак, тютюнопушенето може да бъде рисково за вашето здраве.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР