Цифрова кабелна корпорация“ ООД изпрати официален сигнал до Комисията по

...
Цифрова кабелна корпорация“ ООД изпрати официален сигнал до Комисията по
Коментари Харесай

DCNEWS сезира #49 за акция на ГДБОП

„ Цифрова кабелна корпорация “ ООД изпрати формален сигнал до Комисията по просвета и медии, с който сезира Народното събрание за противозаконното затваряне и офанзивата против електронната медия DCNEWS.bg.

От компанията упорстват да бъде основана и свикана  краткотрайна парламентарна комисия, която да проверява аргументите за „ силовото затваряне, без правно съображение и правосъден акт “ на печатната онлайн медия.

На 23 ноември в офисите на въпросната медия беше осъществена противозаконна акция на ГДБОП, при която бяха конфискувани сървъри, които служат за излъчването и разпространяването на онлайн печатното издание „ DCNEWS ”, настояват от компанията. Заради тази акция медията е „ затворена механически, физически и силово от ГДБОП и едно българско онлайн издание с районно значение, без правосъдно решение, без какъвто и да е кадърен юридически акт към днешна дата не съществува “, прибавят оттова.

Последствията са лишен близо 30-годишен списък – публикации, видео материали и фотоси, които няма по какъв начин да бъдат възобновени.

„ Това е тежко тъпчене на Конституцията и нарушение на базисни конституционни права на български жители за осведоменост “, се споделя в сигнала на компанията.

Съгласно чл.40, ал.2 от Конституцията прекъсването и конфискацията на печатно издание или на различен притежател на информация се позволяват единствено въз основа на акт на правосъдната власт, когато се накърняват положителните нрави или се съдържат апели за насилствена смяна на конституционно открития ред, за осъществяване на закононарушение или за принуждение над личността. Ако в период от 24 часа не последва конфискация, прекъсването прекратява действието си.

В съответния случая нищо от визираното не е налице – няма нарушение на положителните нрави от въпросната медия, няма апели за насилствена смяна на конституционно открития ред, няма апели за осъществяване на закононарушения над личността, само че има противозаконна конфискация, без правосъден акт и не прекъсване, а преустановяване физически активността на въпросната медия, смятат от компанията.

Цялото това държание на ГДБОП води до хипотетична отговорност на страната за вреди, нанесени на юридически лица по ЗОДОВ, като е повече от явно, че става въпрос за тежко тъпчене на демократичния ред и правовата страна, посредством налагане на цензура и закриване силово на българска медия в лицето на „ DCC Media “, заключават от компанията.

От „ Цифрова кабелна корпорация “ ООД чакат въпросът да бъде разследван обширно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР