Церемонията в памет на жертвите бе до мястото на атентата,

...
Церемонията в памет на жертвите бе до мястото на атентата,
Коментари Харесай

11 г. от атентата в Сарафово: Снайперисти охраняваха възпоменателната церемония

Церемонията в памет на жертвите бе до мястото на атентата, където е повдигнат мемориален монумент и се организира при засилени ограничения за сигурност. В защитата бяха включени и снайперисти.



Възпоменанието стартира с минута безмълвие. В обръщението си към околните на починалите и присъстващите на церемонията, президентът Радев уточни, че тежката контузия отпреди 11 години ще продължава да ни връща към това тъмно събитие.

" Атаката към израелските туристи и българския жител раздруса цялата ни страна. Често споделяме, че времето лекува всяка болежка, само че аз прелестно знам, че няма лекарство за болката от загубата на най-близките хора ", сподели още президентът.

Снимка: БТА

Президентът уточни, че починалите няма да бъдат забравени, тъй като незаслужено отнетите човешки животи постоянно ще провокират тъга и яд и предизвестие, че злото съществува и ние би трябвало да се надигнем против него с общи старания.

" Днешното събитие дава мотив да заявим още един път, че България и Израел са свързани с дълбоки исторически и другарски връзки, че споделяме сходна орис и дългогодишно партньорство ", сподели в словото си Румен Радев.

Снимка: БТА

" Тази година означаваме 80 години от спасяването на българските евреи. Това е един невиждан за Европа акт в най-мрачните години на Втората международна война. Не допуснахме нито един български евреин да бъде депортиран в лагерите на гибелта, а България излезе от Втората международна война с по-голяма еврейска общественост. Нека през днешния ден не забравяме, че би трябвало дружно да продължим да водим битката против напъните на тероризма, които сеят боязън, гибел и съсипия. Вярвам, че все по-ефективно ще продължим да работим за предварителната защита, неутрализацията и отбраната от терористичните закани ", сподели още президентът.

Снимка: БТА

Държавният глава изрече дълбока и откровена съпричастност към тъгата на околните на починалите.

Посланикът на страната Израел в България Йорам Елрон съобщи, че целият свят би трябвало да е обединен, с цел да изкорени опасността от гнет и експанзия. Той прикани българските управляващи да признаят Хизбула за терористична организация . Това е настояването на страната Израел и на фамилиите на жертвите, уточни Елрон. Той разяснява, че след случая отпреди 11 години броят на израелските туристи, посещаващи България, се е нараснал.

Снимка: БТА

Над четвърт милион израелци посещават България , което демонстрира че силата на живота надвива над опасността и омразата, сподели посланикът.

Снимка: БТА

На церемонията участваха Цветан Цветанов, някогашен министър на вътрешните работи, Иван Гешев, някогашен основен прокурор на Република България, кметът на Бургас Димитър Николов, регионалният шеф проф. Мария Нейкова, представители на държавни институции, на еврейската общественост в България и на дипломатическия корпус. За годишнината от тъжното събитие дойде бащата на 36-годишния тогава водач на рейса - Мустафа Кьосов, както и родственици на петте жертви от Израел.

Снимка: БТА

Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи по времето на атентата на летището, съобщи, че тази тъжна дата не би трябвало да бъде забравена. По думите му терористичният акт потвърди, че терорът няма граници и всички страни би трябвало да обединят старания, защото с обмяната на информация България съумя да документира съпричастността на Хизбула в терористичния акт край " Сарафово ". Цветанов се обърна към президента с молба да свика Консултативен съвет по национална сигурност и всички парламентарно показани партии да излязат с позиция, и да разгласят Хизбула като терористична организация . Призовавам това да бъде и политиката на Европейския съюз и да се ограничи всякаква опция за финансиране на тази организация, заключи Цветанов.

Снимка: БТА

По време на възпоменателната церемонията кметът на Бургас Димитър Николов стартира обръщението си с думите: " Бургас ще продължи да пази в паметта си имената на почтените жертви. Злото, омразата и терорът постоянно ще бъдат побеждавани с обич, другарство и усмивка ".

Снимка: БТА

На помена участва и бащата на починалия български жител. Ахмед Кисьов не съумя да сдържи сълзите си и промълви, че времето не лекува и болката продължава да е мощна .

Пред възпоменателния монумент в памет на починалите, бяха положени венци и цветя.

Снимка: БТА

На 18 юли 2012 година на паркинга на Летище- Бургас беше взривен рейс с израелски туристи. Близо 40 души бяха ранени, а водачът на рейса - български жител, и петима израелци, както и причинителят на атентата, починаха. Разследването за гърмежа продължи 8 години. То откри, че трима ливанци провеждат атентата в България. Единият умира при гърмежа, другите двама напущат страната с подправена идентичност. Оттогава са в неопределеност, а присъдите им са задочни. Осъдени са на пожизнен затвор без подмяна. Все още се търсят се от Интерпол като изключително рискови нарушители.

Възпоменателната гала приключи с религиозна молитва, отслужена от израелски духовници.

Снимка: БТА

На финала на церемонията прозвучаха българския и израелския химн.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР