Церемонията се проведе в Гербовата зала на Дондуков“ 2Президентът Румен

...
Церемонията се проведе в Гербовата зала на Дондуков“ 2Президентът Румен
Коментари Харесай

Президентът връчи държавни отличия на изтъкнати български учени

Церемонията се организира в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни награди шестима бележити българи - учени, преподаватели и национални специалисти, за приноса им към разнообразни области на науката, образованието, културата, медицината, правото, строителството. Постигнатите от Вас резултати освен усъвършенстват качеството на живот на хората у нас, само че и утвърждават престижа на нашата татковина зад граница, обърна се президентът към наградените по време на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, съобщи.

Президентът отличи с медал „ Стара планина “ първа степен проф. Камен Велев за заслуги в региона на техническите науки в България. През 1989 година Камен Велев става професор във Висшия химикотехнологичен институт, а през 1993-2003 година е негов ректор. Бил е и заместник-министър на образованието и науката, както и ръководител на Съвета на ректорите. Проф. Велев има научни ползи в теорията на автоматизираното, адаптивното и интелигентното ръководство, както и приложната статистика, създател на учебници и образователни пособия.

Проф. Атанас Куртев беше почетен с медал „ Стара планина “ втора степен за принос в региона на културата и изкуството. Атанас Куртев е професор от 1993 година в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, където преподава „ пиано “. Провеждал е майсторски класове допълнително от 15 страни, изнесъл е над 1200 солови концерта и над 150 концерта като солист на симфонични оркестри в целия свят.

Проф. Петър Делев, проф. Стефан Костянев и Даниела Доковска бяха отличени от президента с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие. През последните 30 години проф. Петър Делев е национално и интернационално приет престиж в региона на античната история и тракология, изключително по проблемите на мегалитната просвета и археология на първото хилядолетие преди Христа в античните Тракия и Македония. Той е създател на над 140 научни труда, взел участие е в написването на над 10 учебници.

Проф. Стефан Костянев е основател на научна школа в региона функционалната белодробна диагностика. Той има седем рационализации и едно откритие, под негово управление са осъществени 25 научни плана, няколко национални стратегии, огромни просветителни планове с европейско финансиране. Бил е ректор на Медицинския университет-Пловдив, основател и шеф на Научноизследователския институт при висшето образователно заведение.

Адвокат Даниела Доковска интензивно способства за развиването на научната и просветителната активност в средите на адвокатурата, както и за одобряването на високи етични и професионални стандарти в образованието на съдии, следователи и прокурори. От средата на 80-те години на ХХ в. до момента Даниела Доковска взе участие при подготовката на най-важните законодателни промени в региона на наказателното право. Тя е първата жена, която е бил определена за ръководител на Висшия адвокатски съвет (в интервала 2008-2013 г.).

Проф. Божидар Божинов беше отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за активността му за развиването на образованието, науката и строителното дело в България. Повече от 60 години проф. Божидар Божинов извършва научна, консултантска, проектантска и експертна активност в региона на геотехниката на над 4 500 обекта в страната и чужбина, включително Атомна централа „ Козлодуй “, Софийския метрополитен, пристанищата на Варна, Русе и Бургас. Създава нормативите за противоземетръсното и противосвлачищно строителство у нас. Активно работи и през днешния ден при появяването на усложнени теренни условия на строителни обекти.

В приветствието си президентът съобщи, че с труда си наградените са съдействали за напредъка на България и за научното израстване на генерации експерти в разнородни области.

„ Днешната гала е израз на благодарност на цялото ни общество за постигнатите от Вас резултати – те са освен незабравим български принос към науката и образованието, медицината, историята, културата, правото, химията и строителството, само че са и подтик за прогрес с помощта на Вашата посветеност, твърдоглав труд и безрезервност “, сподели президентът.

Румен Радев означи, че стремежът за създаване на знаещи, можещи, здрави и духовно извисени младежи и основаването на условия за тяхната реализация у нас сплотява шестимата наградени.

От името на наградените признателност за държавните оценки изрече проф. Камен Велев. Той уточни, че удостоените съставляват необятна палитра от области на знанието, обединени от идеята на висшето обучение и духовната просвета на нашата татковина. „ Духовността е съществена опора в дни на тествания, а през днешния ден ние претърпяваме нелеки моменти “, съобщи проф. Велев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР