Церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март,

...
Церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март,
Коментари Харесай

146 години свободна България! Тържествени церемонии за 3 март в София

Ц еремония по издигането на националното знаме във връзка 3 март, на който честваме 146-ата годишнина от Освобождението на България, се състоя пред паметника на Незнайния боец в София.

Присъстваха министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министри от кабинета, кметът на София Васил Терзиев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представители на дипломатически задачи, на вероизповеданията у нас, жители. Сред присъстващите на церемонията бяха и представители на политически сили. 

При осъществяването на националния химн от Гвардейския внушителен духов оркестър беше създаден салют от двайсет артилерийски залпа.

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел отдадоха респект пред паметта на починалите за свободата на България.

В церемонията участваха представителни формирования на Националната гвардейска част.

Точно в 12.00 часа се извърши тържествената промяна на караула пред президентството във връзка Националния празник . Софиянци и посетители на столицата участваха на промяната на караула пред парадния вход на " Дондуков " 2.

За първи път тържествената промяна на караула е осъществена на 5 ноември 2003 година Новите ритуали, които показва Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развиването на традициите, заложени в предишното. След 1879 година се практикува слагане на почетна стража пред значими държавни институции. Задължително в празнични дни, пред двореца и постройката на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана единствено от гвардейци в парадна униформа – израз на особено отношение към българската държавност.

Мисията на Националната гвардейска част през днешния ден е освен да показва най-хубавите войнски обичаи и ритуали, само че и да бъде център за тяхното възобновление и обогатяване в името на запазване и одобряване на националната еднаквост. 

От 18:30 ч. на площад „ Народно заседание “ ще се състои тържествена инспекция (заря). В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. 

С инспекции (зари) с присъединяване на военнослужещи от Българската войска Националният празник ще бъде маркиран в Пловдив от 18:30 ч., Варна от 19:30 ч., Сливен от 19:00 ч., Сандански от 18:30 ч., Първомай от 16:30 ч., Чепеларе от 18:30 ч. и Дългопол от 18:30 ч.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР