Хоспитализациите с COVID се покачват с 22% тази седмица — и CDC прогнозира допълнително увеличение с разпространението на нови варианти

...
Центровете за контрол и превенция на заболяванията вече прогнозират ускоряване
Коментари Харесай

Центровете за контрол и превенция на заболяванията вече прогнозират ускоряване на новите хоспитализации с COVID-19 през следващия месец, каза агенцията тази седмица, заменяйки предишна прогноза, че приемът ще „остане стабилен или ще има несигурна тенденция“.

Това се случва, когато здравните служители се надпреварват да проучат нов силно мутирал вариант на COVID, наречен BA.2.86, наречен „Пирола“ в социалните медии, който започна да се появява по целия свят.

Въпреки че служителите казват, че е твърде рано да се знае дали щамът ще доведе до по-нататъшен скок на хоспитализациите с COVID, широкият брой мутации на варианта предизвика световен контрол.

оценката на риска е публикувана в сряда и актуализирана ваксините, планирани да бъдат пуснати следващия месец, се очаква да „бъдат ефективни при намаляване на тежките заболявания и хоспитализацията“ от BA.2.86.

Но големият брой мутации на щама също може да създаде нови предизвикателства за имунитета от предишни инфекции и ваксинации, предупреждава агенцията. Ще са необходими допълнителни изследвания с щама BA.2.86, за да се разбере по-добре потенциалното въздействие на BA.2.86.

Каква е тенденцията на хоспитализациите поради COVID?

Тенденциите в случаите бяха трудни за смислено проследяване след края на извънредната ситуация за общественото здраве. Длъжностните лица се позоваха на цифри, които все още се съобщават от болниците, като нови приеми и посещения в спешни отделения, за да проследят ръста на вируса.

Преди появата на BA.2.86 имаше нови приеми на пациенти с COVID-19 вече се катереше. Експертите смятат, че този скок в хоспитализациите е най-вече от инфекции, причинени от други по-малко мутирали варианти, подобно на вълните, наблюдавани през предишните лета.

Седмичните нови хоспитализации са скочили с 21,6% през изминалата седмица, съобщи CDC, отбелязвайки пета поредна седмица на нарастване на приема.

Досега не е забелязано необичайно повишаване на тенденциите в болниците на места, които съобщават за ранни случаи на BA.2.86 в сравнение със съседните региони, каза CDC, въпреки че служителите ще следят отблизо нивата през следващите седмици.

"Също така е важно да се отбележи, че сегашното увеличение на хоспитализациите в Съединените щати вероятно не се дължи на варианта BA.2.86. Тази оценка може да се промени, когато станат налични допълнителни данни", каза агенцията за BA.2.86.

Къде е забелязан BA.2.86?

Според записите от GISAID, глобална база данни за вируси, инфекциите с BA.2.86 са потвърдени в поне пет държави : Южна Африка, Дания, Обединеното кралство, Израел и Съединените щати.

В САЩ най-малко три щата – Мичиган, Вирджиния и Охайо – са съобщили за варианта.

Първият докладван случай е секвениран от лаборатория в Мичиганския университет при възрастен възрастен, който не е бил хоспитализиран.

Случай също беше докладван по-късно от програмата за тестване на летището на CDC на международното летище Дълес във Вирджиния, от проба на асимптомна жена, която е пътувала до Япония. Тази проба сега се разглежда внимателно от учени от CDC.

„Идентифицирането на BA.2.86 беше потвърдено чрез геномно секвениране. Пробата в момента е в лабораториите на CDC за по-нататъшно характеризиране“, Бруки Крауфорд, говорител на здравеопазването на Вирджиния отдел, каза пред CBS News.

Проба от канализацията в Охайо също се изследва след предварително откриване на варианта в отпадъчните води на този щат.

„ODH работи с CDC при по-нататъшна оценка на пробата. Тъй като това предварително откриване не е потвърдено, ODH към този момент не може да предостави допълнителна информация", каза Кен Гордън, говорител на Министерството на здравеопазването на Охайо, в изявление за CBS News.

Трябва ли да вземете още един бустер и да се маскирате?

Въпреки че е далеч от предишните върхове, наблюдавани на вируса, влошаващите се тенденции на COVID се превръщат в близо 10 милиона американци, които сега живеят в райони, които CDC смята за " средни нива на COVID-19.

Окръзите Палм Бийч и Хилсбъро във Флорида са сред най-гъсто населените общности на това ниво, където агенцията настоява за някои допълнителни предпазни мерки за някои хора, за да избегнат вируса.

Тези препоръки включват носенето на висококачествена маска, когато сте на закрито на обществено място, за хора, които са изложени на висок риск от тежко заболяване.

За широката общественост агенцията казва, че американците трябва да обмислят самотестиране и маскиране за контакт с други, които са изложени на висок риск.

Те също продължават да призовават хората да си направят актуализираните ваксини срещу COVID, след като се очаква да бъдат препоръчани следващия месец, и да си останат вкъщи, ако сте болни.

„В момента, не знаем колко добре се разпространява този вариант, но знаем, че се разпространява по същия начин като другите варианти“, казва CDC.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР