Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC)

...
Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC)
Коментари Харесай

CDC призова медиците да бъдат с повишено внимание за Марбургска вирусна треска

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати (CDC) издадоха предизвестие към клиницистите и отделите по публично опазване на здравето в страната да бъдат нащрек за случаи на зараза с рядко срещания марбургски вирус, сходен на вируса Ебола.

Предупреждението идва в отговор на огнища на Марбургска вирусна болест, едното в Екваториална Гвинея, а другото в Танзания. Досега не са докладвани случаи в Съединени американски щати, нито случаи на други огнища, само че CDC акцентира, че предизвестието има за цел да увеличи осведомеността за риска от импортирани случаи в Съединени американски щати.

От CDC напомнят, че в края на март министърът на опазването на здравето на Танзания разгласи огнище на заболяването на Марбург измежду група риболовци. От 8 случая 5 са били съдбовни. В Екваториална Гвинея е имало 14 доказани случая от началото на февруари, като 10 от пациентите са умряли.

В момента няма доказателства, че огнищата в двете страни са свързани, и те наподобяват като самостоятелни групи, в които вирусът се е популяризирал от животни към хора, обясниха от здравната организация.

Марбургската вирусна болест е рядко заболяване, породено вируса Марбург, който експертите назовават „ братовчедът на вируса Ебола “.

Първите случаи са разпознати при европейски лабораторни служащи, които са боравили с африкански зелени маймуни, импортирани от Уганда.

Вирусът може да се популяризира от животни на хора или посредством контакт от човек на човек посредством контакт със инфектирана кръв или други течности или предмети, нечисти с тези течности, напомнят специалисти. Те прецизират, че инкубационният интервал може да продължи от 2 до 21 дни.

Човек не е инфектиран, до момента в който не се появят признаци, които могат да включват неочаквана тресчица, главоболие, отмалялост, болки в мускулите и ставите, загуба на вкус, стомашно-чревни признаци или необяснимо кървене. Заболяването може да аргументи съществени затруднения, в това число вътрешни кръвоизливи и увреждане на органи.

CDC предлага нараснало внимание, в случай че пациент има признаци и може да е бил изложен на вируса, до момента в който е бил в наранена област – като да вземем за пример в случай че е участвал на заравяне или е посетил здравно заведение. От организацията напомнят, че клиничната диагноза на Марбургската вирусна болест е сложна и доста от признаците й са сходни с тези при други инфекциозни болести като малария, коремен тиф, или вирусни хеморагични тресчици, които може да са ендемични в региона (като тресчица Ласа или Ебола).

Според СЗО при предишните епидемии смъртността от вирусна болест Марбург се е движила сред 24% и 88%, или приблизително 50%.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР