Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон е на път

...
Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон е на път
Коментари Харесай

Първи прогнозни данни: Алиансът на Макрон води на парламентарния вот във Франция

Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон е на път да завоюва максимален брой места в Народното събрание след първия тур на гласуването през днешния ден, сочат прогнозите на социологическите организации, макар че към момента не е ясно дали ще получи болшинство.

Според прогнозите на четири социологически организации неговият алианс „ Заедно” ще завоюва сред 225 и 310 места на втория тур на гласуването на 19 юни, а нова лява коалиция ще приключи на второ място с планирани 150-220 места.

Макрон ще би трябвало да получи най-малко 289 от общо 577-те места в Националното заседание, с цел да има болшинство за пробутване на закони по време на втория си петгодишен мандат.

И двете групи получиха към 25-26% от гласовете на гласоподавателите, като по-малко от половината от записаните гласоподаватели гласоподаваха, което докара до рекордно ниска изборна интензивност, планувана на 52-53%.

Крайнодясното Национално обединяване, ръководено от Марин Льо Пен, която загуби от Макрон на президентския избор през април, получи почти 19% от гласовете, което съгласно прогнозите може да й завоюва сред 10 и 45 депутатски места./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР