Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ вербува за агенти руснаци,

...
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ вербува за агенти руснаци,
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: ЦРУ обмисля да вербува за агенти отвратени от войната руснаци

Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати вербува за сътрудници руснаци, недоволни от войната в Украйна, оповестява американското издание The Wall Street Journal, представено от.

Ръководителят на разузнаването на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Марлоу употребява първата си персонална обществена изява, откогато зае поста предходната година, с цел да направи предложение към евентуални сътрудници, означават от редакцията.

В тирада пред академичната общественост на Университета " Джордж Мейсън “, Марлоу съобщи, че нахлуването в Украйна е било голям неуспех за президента на Руската федерация Владимир Путин и отваря благоприятни условия за западните разследващи организации измежду недоволните руснаци.

" Путин беше в най-хубавата обстановка преди деня, в който нахлу в Украйна “, когато към момента имаше способността да управлява Украйна, да въздейства на НАТО и да показва, че Русия е могъща нация. Той пропиля всяка парченце от тези свои благоприятни условия “, изрази убеденост високопоставеният чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ.

" Търсим по света руснаци, които са толкоз отвратени от това, колкото и ние. Защото сме отворени за работа “, разгласи Марлоу.

Публичното му изявление – едно от дребното – е от предходната седмица и то пред определена публика от академични преподаватели и чиновници. Hayden Center разгласява в понеделник видео от събитието, което свързва Марлоу със заместник-директора за разбор на Централно разузнавателно управление на САЩ Линда Вайсголд, чийто отдел дава отговор за правенето на подготвени разследващи отчети.

Марлоу, назначен на поста си през юни 2021 година от шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, приказва арабски език и има зад тила си десетки назначения чужбина като шеф на организации, в това число в Близкия изток.

Неговите забележки отразяват неотдавнашните изказвания на някогашни висши офицери от Централно разузнавателно управление на САЩ, според които недоволството на доста руснаци от войната в Украйна дава удобна почва за набиране на сътрудници измежду военни офицери, олигарси, чието положение е изтъняло от глобите, както и предприемачи и други, които са избягали от родината си.

Не е ясно до каква степен това предложение може да се счита за съществено, само че " явно “ от месеци в Европа и към нея е в ход засилена шпионска война, която се води паралелно с тази в Украйна, разяснява изданието.

Европейските държавни управления експулсираха стотици съветски дипломати, обвинени в шпионаж, и арестуваха минимум двама " незаконни “ – сътрудници на Русия, представящи се за някой различен, откъслечен с държавното управление в Москва. На собствен ред Кремъл подреди съкращения на дипломатическото наличие на Съединени американски щати, ограничавайки доста опциите за шпионаж.

Ръководителят на MI6, английската работа за външно разузнаване, съобщи това лято, че експулсирането от страна на западноевропейските държавни управления на стотици обвинени съветски шпиони е затруднило съществено разследващите интервенции на Кремъл.

" 400 чиновници на съветското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие, са били експулсирани “, разясни шефът на MI6 Ричард Мур на форума за сигурност в Аспен. " В Обединеното кралство считаме, че това евентуално е понижило на половина способността им да правят работата си, да шпионират в интерес на Русия. “

Длъжностни лица разкриват доста по-малко за техните разследващи интервенции в самата Украйна, макар че сегашни и някогашни западни чиновници настояват, че личният състав на Централно разузнавателно управление на САЩ и MI6 е на място, провеждайки образование и други действия. Подробностите не са обществено известни и нито една от двете служби не разисква задграничните си интервенции.

Вайсголд, която прекара две години като началник на разузнаването при президента Джордж У. Буш, твърди, че войната в Украйна не е към края си. Въпреки многократните неуспехи Путин не се е отказал от първичните си цели в Украйна, уверена е тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР