Централният варненски район Одесос“ остана без кмет. Общинската избирателна комисия

...
Централният варненски район Одесос“ остана без кмет. Общинската избирателна комисия
Коментари Харесай

Централният варненски район "Одесос" остана без кмет

Централният варненски регион „ Одесос “ остана без кмет. Общинската изборна комисия (ОИК) във Варна излезе с решение за предварително преустановяване на пълномощията Цветнен Цветков.

Решението е оповестено на уеб страницата на ОИК. То е взето след инспекция на сигнал за компанията на Цветнен Цветков.

Той бе определен на последните избори за общински съветници и кметове, извършени на 29 октомври 2023 година в община Варна. Цветнен Цветков бе повдигнат от коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България ".

От комисията показват, че към сигнала за несъвместимостта на Цветков с позицията областен кмет е приложена разпечатка от Търговския указател, че той има компания - Едноличен търговец „ ТУКИ - Цветков - Цветнен Цветков “, което изисква ОИК да извърши инспекция по случая. Комисията е уведомила Цветков за постъпилите документи и му е предоставила опция да направи документално несъгласие в тридневен период. В рамките на пълномощията си ОИК е направила инспекция и е събрала доказателства.

В сегашния случай правната рамка за несъответственост на настоящ областен кмет е заложена в член 41 и член 42 на ЗМСМА, показват от комисията. 

Според нея кметовете на региони не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пьлномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации за времето на мандата им. 

Положилите клетва като кметовете на региони имат едномесечен период, с цел да подхващат нужните стъпки за преустановяване на активността и/или за освобождението си от заеманата служба, в случай че при избирането си заемат такава или имат компания. Срокът за това стартира да тече от полагането на клетвата. Необходимо е те да уведомят документално за подхванатите дейности ръководителя на Общинския съвет и ОИК. 

Удостоверение за настоящо положение от Търговския указател демонстрира, че Цветков е притежател на компания, а в едномесечния период от полагането на клетва не е подхванал дейности за заличаването ѝ.

За решението на ОИК ще бъде известена и ЦИК. То предстои на обжалване в 7 дневен период пред Административен съд-Варна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР