Централният площад ще промени облика си с фасадното възстановяване на

...
Централният площад ще промени облика си с фасадното възстановяване на
Коментари Харесай

Ремонтират покрива на Военния клуб, възстановяването на трите кули - на трупчета

„ Централният площад ще промени образа си с фасадното възобновяване на Военния клуб и реставрацията и социализацията на Форумите Изток и Юг. И трите обекта са с издадено строително позволение. Предстои ремонт и реорганизация на ул. „ Иван Вазов ”, където ще има споделено придвижване и зона без места за паркиране ”, сподели основният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов на последното изключително съвещание на ЕСУТ.
Прочетете още
Наша инспекция демонстрира, че  Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивно дело ” е оповестила социална поръчка за настоящ ремонт на покриви на постройката на Военния клуб в Пловдив и даже има определен изпълнител  - „ Кемпарк Строй ” ЕООД.

Фирмата би трябвало да ремонтира скатен покрив и плосък покрив с полиуретанова хидроизолация. Цената е 221 767 лева с Данък добавена стойност.

Припомняме, че има утвърден от НИНКН работен план за възобновяване на кулите на постройката на Военния клуб в Пловдив. Той е утвърден и от гл. арх. Димитър Ахрянов, който дружно с сътрудниците си също е направил рекомендации за корекции.



„ Финалните корекции бяха свързани с източната фасада и по-скоро с горното оформление. Понеже възобновяване на кулите е направено маскимално близо до оригинала на Военния клуб, само че постройката е претърпяла две реконструкции. Кулите сега надграждат след втората реорганизация, а не връщат истинския тип на постройката. Затова имахме рекомендации към акомодацията на горната част на фасадата, централното осветление. Заедно с сътрудниците от „ Проектна експертиза ” работихме паралелно с проектантите. Помогна и урбанистът Влади Петров. Той сега работи в НИНКН по актуализацията на режимите за цялата централна градска част ”, сподели арх. Ахрянов.

Проектът  предвижда издигането на две шестметрови кули и една с височина 11 метра. След социална самодейност отпреди няколко години, Министерството на защитата разпореди на архитектурното студио „ М Синтез ” изработването на разработка за възобновяване на страдата във типа ѝ от 1908 година



„ Основното условие бе да бъде възобновена постройката във типа ѝ от 1908 година без да се пипа надстроеният трети етаж. Тоест – не става дума за безусловно възобновяване, а за модерна интерпретация на първообраза ”, сподели арх. Мариана Цветкова.

От екипа оповестиха, че няма да се трансформира функционалността на нито едно от пространствата, планува се пребоядисване и възобновяване на някои от архитектурните детайли вътре. Ще има замяна на настилки във облужващите пространства и ще бъдат изциклени паркетите в залите.

ИСТОРИЯТА:

Историята на постройката стартира от 1895 година, когато пловдивските офицери вземат решение и заявяват документално, че имат предпочитание да имат клуб средище за тяхната културна активност. Същата година държавното управление взима решение да се даде терен за построяването на такава постройка. Построена е в интервала от 1906-1908 година Проектирана е от арх. Никола Лазаров и техническото управление на арх. Михаил Ненков. Тържественото й разкриване е с новогодишен бал на 31 декември 1908 година в наличието на цар Фердинанд.

През 18 януари 1927 година в зданието избухва пожар, който визира покривната структура, включваща три кули. След бедствието е осъществен ремонт, при който две от кулите са отстранени. Възстановяването е осъществено по план на арх. Христо Пеев. До края на 1927 година На 18 април 1928 година постройката на Военния клуб получава нов удар – огромното чирпанско земетресение я срутва.



За възобновяване на зданието отиват 4 730 981 лева – средства, обезпечени от банки, заводи, кооперации, частни донори и от страната. Имената на донорите са вписани в „ Златна книга за донорите по възобновяването на изгорелиятъ салонъ на Пловдивското гарнизонно офицерско заседание ”.Запазена е единствено част от централния корпус. Проектът е направен от архитектурното бюро на Стойко Стойков и Борис Градинаров „ Българско акционерно сдружение за железобетонни градежи „ Циклоп “.

През 60-те години на 20 в. постройката още веднъж претърпява промени. Изграден е спомагателен трети етаж отчасти в постройката, само че няма данни кой е създател на плана. Това е последната основна смяна по постройката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР