Централните хали в София може да станат магазин на голяма

...
Централните хали в София може да станат магазин на голяма
Коментари Харесай

Ще се превърнат ли Централните хали в хипермаркет?

Централните хали в София може да станат магазин на огромна верига за хранителни артикули. От Министерството на културата показаха, че към сегашния миг ведомството не е съгласувало капиталов план за интервенция по обекта.

Уточняват обаче, че подобен има и той е разискван на на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) на 19 юли. На прегледаната от тях схема се виждат начертани регали, хладилни витрини и маси със столове. Има концепция да се направи и шадраван.

Снимка: www.youtube.com/screenshot

Сградата е монумент на културата и частна благосъстоятелност от 1999 година Имотът попада и в рамките на археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са планувани режими на запазване.

Експертният съвет е разглеждал още през февруари тази година предлагането за реорганизация на интериора на столичните хали. Тогава е предложено на министъра на културата да не съгласува капиталовия план в показания тип, с условия за преправка.

След последното им съвещание към момента няма съгласувателно мнение, издадено от Министерството на културата. Към момента в оферти план не са изпълнени всички наставления.

Снимка: www.youtube.com/screenshot

„ Докато не се удовлетворят всички условия за съответното запазване на постройката и нейната история, до момента в който не се подсигурява запазването на нейната достоверност и дух по съответен метод, не може да има координиране “, показват от отрасловото ведомство.

Националният институт за недвижимо културно завещание няма законова опция да забрани действието на постройката като търговски обект, само че има механизмите, които да подсигуряват нейното запазване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР