Централните банки отпуснаха трилиони долари в подкрепа на пазарите през

...
Централните банки отпуснаха трилиони долари в подкрепа на пазарите през
Коментари Харесай

Централните банки разпределят рекордни суми, но може да се нуждаем от повече

Централните банки отпуснаха трилиони долари в поддръжка на пазарите през последните дни, с цел да не се стигне до парализа, откакто вложителите се тормозиха от икономическите вреди от ковид и зададоха безреден темп на действие на тържищата.

Интервенциите помогнаха до известна степен за успокояването на волатилността, само че може да се наложи политиците да вършат повече от това, което са подхванали до момента, коментира Ройтерс.

Инвеститори, икономисти и банкови стратези обявиха, че чакат ръководещите да поддържат както пазарите, по този начин и действителната стопанска система - фирмите, които губят клиенти и служащи.

Засега обаче няма особена изясненост до каква степен ефикасни могат да бъдат дейностите на управляващите. Преди вложителите да се успокоят, ще би трябвало да преминем през пик на вирусната пандемия, възстановяване на способността на лечебните заведения да се оправят с притока на пациенти, забрани за пътешестване и други ограничавания, налагани за избавяне на живота и преодоляване на здравната рецесия.

„ Най-доброто, което финансовите и стопански политици могат да създадат сега, е да лимитират вредите. Те не могат да извърнат стопанската система, тъй като това е проблем на опазването на здравето, а не на стопански или финансов въпрос “, сподели в изявление Мохамед Ел-Ериан, основен стопански консултант на немския осигурител Allianz SE.

Рей Далио, създател на гигантската компания за хедж фондове Bridgewater Associates LP, пресмята, че финансовите загуби за американските компании от спада, подбуден от ковид могат да доближат 4 трилиона $. Това е близо една пета от цената на общото икономическо произвеждане на Америка за предходната година. Правителството ще би трябвало да помогне, подкрепено от централна банка, която печата пари, споделя Далио в коментар за Ройтерс

„ Това, което би трябвало да се случи, е доста сходно на случилото се през военните години, само че без бойните дейности “, сподели Далио.

През последните дни държавните управления показаха подготвеност за поддръжка, откакто стана ясно, че мащабът от рецесията, провокирана от вируса, евентуално е голям. Миналата седмица беше най-лошата от 2008 година за акциите в Съединени американски щати. По-малко забележими са следствията, които се натрупаха на други пазари, поддържащи действителната стопанска система.

Предприетите стъпки варират от понижаване на лихвените проценти и увеличение на стратегиите за изкупуване на облигации до възобновяване на средствата за финансиране от Федералния запас. Тези стъпки са понижили напрежението, само че анализатори и вложители обявиха, че не са помогнали достатъчнои са се появили нови проблематични области.

Един триумф: Федералният запас на Съединени американски щати улесни централните банки на други страни да получат пари, с цел да посрещнат неналичието в международен мащаб при търсенето на физически пари. Въпреки това " жаждата " за долари в международен мащаб остава неудовлетворена, с което валутата в Съединени американски щати остава мощна.

Гвин, някогашен търговец от Нюйоркския федерален запас, съобщи, че централната банка би трябвало да се трансформира в пряк покупател на " запушени активи ", а не „ единствено да обезпечава финансиране и да се надява “, че банките и други играчи ще създадат напредък на пазарите.

Някои анализатори и индустриални източници спориха за разхлабване на банковите разпореждания, които съгласно тях лимитират ликвидността - опцията елементарно да купуват и продават активи. Спирането на тези правила, те настояват, ще улесни банките да се намесят като пазарни производители и кредитори в по-голям аспект.

„ Следващата основна стъпка за подкрепяне на ликвидността ще бъде облекчение на банковите регулаторни ограничавания “, пишат стратезите на TD Securities.

Един симптом, че до момента ограниченията са незадоволителни: непрекъсната неустойчивост на пазарите . Нестабилността - огромни възходи и спадове в цените на активите - е на рискови равнища, водена от пазарния боязън.

Високите равнища на неустойчивост принуждават фондовете и банките да продават позициите си или да се отдръпват от поддръжката на пазара, като имащи най-важната роля на прекосяването сред огромните покупко-продажби, защото се пробват да управляват размера на риска в своите портфейли. Това от своя страна води до повече продавачи, в сравнение с купувачи, което пък води до несъответствия сред цените на офертите и предлагането на активи, което в допълнение ускорява неустойчивостта на пазара.

Някои от ограниченията, подхванати от Федерания запас - като закупуване на облигации и заемане на пари на банки, с цел да могат да се намесят като купувачи на някои от тези активи, са ориентирани към преустановяване на тази стратегия. Въпреки това тези стъпки не съумяха да успокоят пазарите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР