Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а

...
Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Тази година е трудна, а следващата вероятно ще е още по-тежка

Централните банкери би трябвало да продължат да стягат паричната политика, а политиците би трябвало да устоят на натиска да харчат обществени пари по метод, който може да подхрани инфлацията. Това съобщи през днешния ден ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, представена от

„ Борбата с инфлацията е водещ приоритет на всички места “, разяснява Георгиева по време на събитие на основания в Брюксел мозъчен концерн „ Брюгел ”.Тя добави, че „ фискалната политика би трябвало да обезпечи възглавници за най-уязвимите хора, като ще има напън да се направи повече за всички и на този напън би трябвало да се устои “

МВФ на няколко пъти намали прогнозите си за стопански напредък за тази и идната година. Георгиева съобщи, че Световната стопанска система се е свила с 2% през второто тримесечие спрямо предходното. „ Тази година е доста сложна, е идната евентуално ще бъде още по тежка “, сподели тя.

Коментарите на ръководещия шеф на МВФ идва в миг, когато страните от Европейски Съюз се приготвят за тежка зима, белязана от рекордно високи цени на силата, подхранвани от решението на Русия да прекъсне доставките по газопровода „ Северен поток-1 “ за неустановен интервал от време.

В Чехия, Полша и други страни към този момент има митинги с претенции за по-ниски цени, а държавните управления в Европейски Съюз ЕС отпускат помощи и данъчни облекчения, с цел да противодействат на публичното неодобрение, като в доста случаи харчат към 2% от своя БВП за тези стратегии.

Според Георгиев това няма да бъде от огромна помощ.

„ Ако се стремим към доста великодушна поддръжка, която популацията в доста страни изисква и за която оказва напън върху политиците, тогава фискалната политика става зложелател на паричната политика, а това в действителност прави битката с инфлацията доста по-трудна “, сподели тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР