Централни банкери, които управляват трилиони под формата на чуждестранни валутни

...
Централни банкери, които управляват трилиони под формата на чуждестранни валутни
Коментари Харесай

Банките се запасяват със злато заради геополитическата несигурност

Централни банкери, които ръководят трилиони под формата на задгранични валутни запаси, се запасяват със злато, защото геополитическото напрежение, в това число войната в Украйна, ги принуждава да премислят капиталовите си тактики, написа Financial Times, представен от Investor.

Годишно допитване измежду 83 централни банки, които ръководят задгранични валутни активи за общо 7 трлн. $, откри, че над две трети от интервюираните считат, че техните сътрудници ще усилят притежанията си от злато през 2023 година

Ценният метал нормално става по-привлекателен във времена на неустойчивост и търсенето пораства през последната година. Закупеното от централните банки злато се е нараснало със 152% на годишна база през 2022 година до 1136 тона, сочат данни на Световния съвет по злато.

Повечето ръководители на запаси, които са взели участие в допитването, са показали геополитическия риск като едно от главните си терзания, на второ място след високата инфлация, излиза наяве от допитването „ Тенденции в ръководството на запаси “ на HSBC, оповестено от Central Banking Publications.

Над 30% от интервюираните са определили геополитическия риск като един от водещите рискови фактори по отношение на 23% в миналогодишното допитване.

Около една трета от интервюираните са трансформирали или възнамеряват да трансформират активите, които купуват, поради напрежения като нашествието на Русия в Украйна и утежняването на американско-китайските връзки.

Виктор Мендес-Барейра, създател на допитването, споделя, че пълномащабното настъпление на Русия в Украйна е основало „ фактор, с който ръководителите на запаси би трябвало да се преценяват “.

Нашествието принуди западния съюз сред Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз да употребява обхватни финансови наказания против Москва, в това число ограничения за заледяване на активи на Руската централна банка на стойност към 300 милиарда $. Златните запаси на централната банка не попадат под директния обхват на глобите, защото се съхраняват в Русия.

Данните на Световния съвет по златото демонстрират, че доста покупки са направени предходната година от централни банки в страни, които не са част от западния съюз.

Китайската национална република е купила 62 тона злато през ноември и декември 2022 година, с което общите ѝ златни запаси са надхвърлили 2000 тона за първи път. Официалните златни запаси на Турция са нарастнали със 148 тона до 542 тона през 2022 година Страни от Близкия изток и Централна Азия също са посочени от съвета като “активни купувачи “ на злато през предходната година.

Джон Рийд, основен пазарен пълководец в Световния съвет по злато, разяснява, че глобите против централната банка на Русия са предиздвикали „ доста централни банки от несъюзни страни да премислят къде би трябвало да държат интернационалните си запаси “.

„ Някои страни признават, че златото, което Русия държи, е потребно в обстановки, при които може да нямат достъп до други запаси, тъй като то е отвън контрола на който и да било “, добавя той.

Докато златото на Русия се съхранява вкъщи, доста централни банки държат запасите си в чужбина, в това число в Английската централна банка и във Федералния запас в Ню Йорк, което отразява статута на Лондон и Ню Йорк като най-големите пазари за покупко-продажби със злато.

Златото е считано и за дейно леговище против висока инфлация – водещата причина за безпокойствие на над 70% от интервюираните. Цената на златото в този момент е покрай исторически номинален връх след ускоряването на инфлацията през 2022 година

Мнозинството интервюирани споделят, че юанът ще има по-голям дял от интернационалните запаси до края на това десетилетие.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард предизвести в изявление предходната седмица, че разногласията сред Съединени американски щати и Китай заплашват водещите позиции на $ и еврото в световното ръководство на запасите.

По данни на МВФ доларът е съставлявал 58% от запасите на всички централни банки през четвъртото тримесечие на предходната година. Еврото е съставлявало малко над 20 на 100, а юанът – единствено 2,7%.

Допитването е било осъществено сред февруари и средата на март 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР