Централната избирателна комисия забърка нов скандал със спорно решение, което

...
Централната избирателна комисия забърка нов скандал със спорно решение, което
Коментари Харесай

Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК след скандал в комисията

Централната изборна комисия забърка нов скандал със противоречиво решение, което докара до решението на Цветозар Томов да подаде оставка като представител на институцията - пост, който той заема от май 2021 година до момента.

Причината за това е митингът му против последното решение на ЦИК, съгласно което членовете на секционните изборни комисии няма да регистрират поотделно гласовете от машините и от хартиените бюлетини, а ще записват всички гласове в обща рубрика в протокола.

Това напълно обезсмисля провеждането на изборите с две разнообразни технологии, откакто Изборният кодекс върна бюлетините на всички места и разпореди машините да се употребяват единствено като принтери.

Предложението, което предизвика разногласието, пристигна от страна на Емил Войнов - представител на Българска социалистическа партия в ЦИК. Българска социалистическа партия бяха и партията, която форсира отварянето на Изборния кодекс още от 47 Народно заседание.

Цветозар Томов е възразил на Войнов поради това, че неналичието на разграничаване сред двата типа гласове основава опасности за вярното им отчитане.

От своя страна, вторият представител Росица Матева стартира други оферти, подкрепяни от Обществения съвет към ЦИК, които изискват по-голяма бистрота на изборните резултати по секции.

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов предизвестява за същото:

" ЦИК одобри скандално решение, с което затвърждава подозренията, че премахването на машинното гласоподаване има цели, разнообразни от оповестените. Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има единствено една колона - с общия резултат от хартия+машина. Без да има индикация какъв брой гласа са от хартия и какъв брой от машина.

" Това прави съвсем невероятно използването на автоматизирани инспекции (контроли) в РИК, с които да се ревизира дали най-малко машинните гласове са изброени правилно. Още повече, че секционните комисии ще вършат механически неточности при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция ", написа Божанов в Twitter.

Предложението на Българска социалистическа партия обаче се хареса на членовете, излъчени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, съгласно които секционните комисии щели да се затрудняват при сумирането на всички данни и това можело да докара до повече неточности.

Аргументът на Томов беше, че по този начин или другояче бюлетините и машинните разписки се броят настрана в СИК и отбелязването им в протокола не основава никакви непотребни компликации на администрацията.

Мнозинството в ЦИК въпреки всичко одобри предлагането на Войнов, което провокира и оставката на Томов от позицията на представител на комисията.

" Демократична България " и Политическа партия обмислят да апелират решението на ЦИК, " тъй като то опонира на здравия разсъдък и на духа на Изборния кодекс ", написа Божидар Божанов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР