Централната избирателна комисия вече проучва възможността да се осигури гласуване

...
Централната избирателна комисия вече проучва възможността да се осигури гласуване
Коментари Харесай

ЦИК подготвя тестове на машини за гласуване при избори 2 в 1

Централната изборна комисия към този момент изследва опцията да се обезпечи гласоподаване " 2 в 1 " през ноември, в случай че президентските и парламентарните избори са на една дата. В Държавна организация Електронно ръководство ще се проведат проби на машина, на която да се гласоподава с два типа бюлетини.

Над 11 200 са обезпечените досега устройства, които подсигуряват машинния избор в страната и чужбина. Планира се закупуването на още. До дни би трябвало да има план какъв брой още са нужни за спокойното протичане на изборите.

Справка на компанията " Информационно обслужване " за вота от 11 юли демонстрира, че в 2 319 секции в страната с устройство, гласувалите са били сред 300 и 400, в 462 секции -между 400 и 500 гласоподаватели, а в 34 секции над 500 са гласувалите с машина. През юли в 9 400 секции в страната са дали своят вот с машина, а в 700 от тях имаше и втора.

Информацията ЦИК ще употребява, с цел да съобрази къде да се слагат по две машини за гласоподаване на идните през ноември избори. По закон избор с машина има в секциите с над 279 гласоподаватели по лист.

Печатницата на Българска народна банка също се готви за изборите през ноември. Проучени са цените на хартията, която, съгласно писмо изпратено до ЦИК, е фрапантно поскъпнала.

За предходния парламентарен избор бяха отпечатани 6 700 000 бюлетини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР