Централната избирателна комисия установи нарушение на правилата на предизборната кампания

...
Централната избирателна комисия установи нарушение на правилата на предизборната кампания
Коментари Харесай

ЦИК глобява Волен Сидеров заради поведението му в Референдум

Централната изборна комисия откри нарушаване на разпоредбите на предизборната акция от страна на Волен Сидеров в предаването по Българска национална телевизия " Референдум ". Сидеров ще би трябвало да заплати парична санкция. Решението на ЦИК е по три сигнала сигнал на Българска национална телевизия и на партия Вътрешна македонска революционна организация, съобщи БНР.
" Централната изборна комисия одобри, че е налице нарушение на разпоредбите на предизборната акция, а точно член 183 алинея 4 по отношение на нарушавания на положителните нрави, достойнството и достолепието на кандидати; и откри нарушаване във връзка с господин Сидеров. Санкцията за сходно нарушаване е сред 255 и 5000 лв. като санкция, а при наново може да доближи до 15 000 ", сподели представителят на ЦИК Александър Андреев.
Сезирането на комисията е по механизма за мониторинт, разказан в съглашение сред ЦИК и Съвет за електронни медии.
В началото на предаването водачът на партия и претендент за кмет на столицата атакува представител на друга групировка с обвинявания, че взе участие в ръководството от името на една от опозиционните политически сили. Двамата размениха обидни реплики и това попречи на естественото протичане на дебатите и предаването като даже се наложи то да бъде прекратено за няколко минути, а в студиото влязоха и чиновници на реда.
В своя декларация през днешния ден управлението на Българска национална телевизия жигосах грубото неуважение на подписаното сред ЦИК, Българска национална телевизия и политическите партии съглашение от страна на политическия бизел и дефинира държанието му за възмутително. Ръководството на Българска национална телевизия заявява, че застава зад водещата на " Референдум " Добрина Чешмеджиева и зад нейните дейности по време на предаването.
Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков дефинира случилото се в ефира като " срам " и даде обещание да компенсира ощетените участници в предизборната полемика с каквото е допустимо. Българска национална телевизия няма да търпи сходно отношение и държание в ефира, безапелационен бе Кошлуков.
" Няма да позволи, на моя отговорност като господин, след вчерашната демонстрация на господин Сидеров, той да взе участие повече в тази акция в каквато и да е форма, в който да е дебат в малкия екран. Но, в случай че ЦИК реши, че съм му лишил правото на равнопоставеност или съм му лимитирал изказванията, въобще, в случай че господин Сидеров реши да ме съди и ме глобят, наложат ми акт, ще го платя от джоба си. Обаче избирам да платя акт, в сравнение с да позволи да се гаврят с сътрудниците ", сподели още Кошлуков.
Недопустимо е потреблението на ефира на публичната телевизия и използването на език на омразата, на думи, които очернят политически съперници, се споделя още в декларацията на Българската национална телевизия.
Българска национална телевизия ще предложи на ЦИК и Съвет за електронни медии да изключат от съглашението партията на въпросния политик и тя да няма безвъзмездни и платени участия в Българска национална телевизия.
Реакция и от Съвет за електронни медии
Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова и останалите членове на Съвет за електронни медии заявиха поддръжка за позицията на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков по проблема и считат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те дефинираха като " неприемливо " случилото се нощес.
" Смятам, че Българска национална телевизия, Добрина Чешмеджиева и целият екип на предаването в действителност направи всичко допустимо, с цел да даде късмет да се чуят всички гледни точки на участниците, поканени точно по тази причина в това студио ", сподели Владимирова пред БНР.
Асоциацията на европейските публицисти - България изрази взаимност с екипа на предаването.
В позиция на АЕЖ- България, публикувана до медиите, се показва, че никой няма право да показва такова пренебрежение към публичните масмедии и цялата им публика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР