Централната избирателна комисия (ЦИК) винаги е смятала, че изборният процес

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) винаги е смятала, че изборният процес
Коментари Харесай

ЦИК: Няма да се доставят нови машини за местните избори

Централната изборна комисия (ЦИК) постоянно е считала, че изборният развой следва да се счита като въпрос, обвързван с националната сигурност. Това съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова на чуване в Народното събрание по отношение на надеждността на машините за гласоподаване, осъществяване на проби и инспекция и застраховане на почтени избори на 29 октомври.

Нейкова акцентира, че в изборите за локалната власт ЦИК е оповестила две публични поръчки, според условията на Закона за публичните поръчки, свързани с обезпечаването на машинното гласоподаване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния развой, тя уточни, че ЦИК е планувала по-високи ограничения и условия посредством въвеждане на спомагателни ограничения за сигурност.

Председателят на ЦИК добави, че са извършени редица инспекции и проби, като главната е засвидетелствуване на сходството на вида устройство за гласоподаване.

Нейкова означи, че за изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласоподаване, а гласуването ще се прави с към този момент закупените. „ Всички машини се съхраняват в частен склад, защото към сегашния миг не е обезпечен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс ", заяви тя.

Председателят на ЦИК посочи и че в изборния ден не се прави подмяна на машина за гласоподаване, в случай че е зародил някакъв проблем, гласуването на машина се прекратява и гласоподавателите гласоподават с хартия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР