Централната избирателна комисия (ЦИК) регламентира процедурата за определяне чрез жребий

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) регламентира процедурата за определяне чрез жребий
Коментари Харесай

ЦИК определи критериите за теглене на жребии за номерата на партиите

Централната изборна комисия (ЦИК) регламентира процедурата за установяване посредством чоп на номерата в бюлетината за гласоподаване за народни представители на 2 октомври 2022 година

Тегленето на жребия ще се организира на 31 август, а критериите по какъв начин ще се случи това са посочени в днешно решение на изборната комисия. 

В него се споделя, че в една кутия, обозначена с надпис: „ ЦИК “, се слагат идентични пликове, всеки от които съдържа името на присъстващ член на ЦИК.

Във втора кутия се слагат идентични пликове, всеки от които съдържа цялостното или кратко название на записана в ЦИК партия или коалиция. Наименованията на партиите и обединенията се изписват според решението на ЦИК за регистрация в частта по отношение на наименованието за изписване в бюлетината. Кутията се отбелязва с надпис: „ Партии и обединения “.

В трета кутия се слагат идентични пликове, съдържащи по един следващ номер. Броят на пликовете е еднакъв на броя на записаните в ЦИК партии и обединения. Кутията се отбелязва с надпис: „ Номера “.

Председателят на ЦИК изтегля поредно два плика от първата кутия и афишира имената на членовете на ЦИК, които ще пристъпят към изтегляне на плик от втората кутия и към изтегляне на плик от третата кутия. След оповестяване на имената на членовете на ЦИК двата плика се връщат в първата кутия.

Първият, избран посредством чоп, член на ЦИК изтегля от втората кутия плик, съдържащ наименованието на партия или коалиция. Вторият, избран посредством чоп, член на ЦИК изтегля от третата кутия плик, съдържащ следващ номер за регистриране в бюлетината за гласоподаване за народни представители.

Процедурата се повтаря до привършване на записаните партии и обединения за присъединяване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година

Определеният следващ номер е идентичен за цялата страна и за гласуването отвън страната и се вписва върху хартиените бюлетини и в бюлетините за машинно гласоподаване, както и на протоколите на секционните и районните изборни комисии в идните избори.

Номерата на самостоятелните претенденти за народни представители следват номерата в бюлетината на партиите и обединенията според поредността на регистрацията на самостоятелния претендент от съответната районна изборна комисия.

Когато партия или коалиция не е записала кандидатска листа в многомандатен избирателен регион в страната, в бюлетината за гласоподаване в този избирателен регион не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред.

Тегленето на жребия се прави обществено, на него могат да участват по един представител на партия и двама представители на коалиция, регистрирани за присъединяване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, написа още в решението на ЦИК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР