Централната избирателна комисия (ЦИК)публикува на новите 240 депутати, които влизат

...
Централната избирателна комисия (ЦИК)публикува на новите 240 депутати, които влизат
Коментари Харесай

ЦИК публикува списъка с новите депутати. Слави Трифонов се отказва да влезе в парламента

Централната изборна комисия (ЦИК)публикува на новите 240 депутати, които влизат в 49-ото Народно заседание.

20 от тях - претенденти в два изборни региона, са подали заявки, с цел да уточнят от кой регион избират да бъдат народни представители - измежду тях са Бойко Борисов (ГЕРБ), Десислава Атанасова (ГЕРБ) Делян Пеевски (ДПС), Йордан Цонев (ДПС), Корнелия Нинова (БСП), Костадин Костадинов ( " Възраждане " ).

Това се случва съвсем седмица след предварителните парламентарни избори, които бяха извоювани от ГЕРБ-СДС с 2% преднина. Освен тях в идващия парламент влизат народни представители от още 5 политически обединения - " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ), " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН), подредени в тази поредност.

Решението за оповестяването на имената, което следва да бъде обнародвано в Държавен вестник, беше взето на съвещание на ЦИК в събота. „ За “ гласоподаваха 13 членове , един беше „ срещу “.

" Отново ЦИК взе решение за необявяване за определени на към този момент определени депутати ", сподели по време на съвещанието Цветозар Томов, който гласоподава " срещу ".

Той означи, че е изрично срещу тази процедура, " която е допустимо да докара до доста съществени изкривявания на вота на хората на локалните избори " през есента.

Тъй като взехме такива решения – оповестеният лист от нас депутати не подхожда на волята на гласоподавателя в цялостна степен ", стимулира се Томов, който през февруари се отдръпна от функционалността си на представител на ЦИК в символ на митинг със противоречивото решение да " засекретява " резултата от машинния избор. По-късно то беше анулирано от съда.

Сега Томов гласоподава против за необявяването за народен представител на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов , който е подал заявление, че се отхвърля да бъде депутат. Мотиви не са посочени. Той беше определен в две листи - в Благоевградския и Старозагорския регион.

За последно Трифонов беше народен представител в 45-ото Народно заседание, когато партията му беше втора на изборите на 4 април предходната година. Тогава той не отиде нито един път в Народното събрание, само че поради ограниченията против COVID-19 можеше да взе участие онлайн в съвещанията и се включи в някои от тях.

На първите предварителни избори през юли шоуменът не се кандидатира за народен представител с претекста, че мястото му не е в Народно събрание, а " да носи отговорност за хората, които са там, и това, което вършат ". През ноември 2021 и октомври 2022 година, когато Има Такъв Народ остана отвън Народното събрание, Трифонов отново не влезе в листите.

Преди дни и проф. Асен Балтов от листата на ГЕРБ-СДС заяви, че се отхвърля от депутатското си място. Бившият началник на " Пирогов " обаче в последна сметка попада в листата с имената.

В на ЦИК за него е записано, че защото заявката му е подадено преди оповестяване имената, следва в листата на претендентите против името му да се означи актуалното решение. " С оглед гореизложеното Асен Георгиев Балтов не следва да бъде разгласен за определен за депутат ", допълват от комисията. В листата обаче против името му не маркирано нищо.

на мандатите в Народното събрание ще е следното: ГЕРБ-СДС - 69 депутати, ПП-ДБ - 64, „ Възраждане ” - 37, Движение за права и свободи - 36, Българска социалистическа партия - 23, Има Такъв Народ - 11.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР