Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване за местния вот

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване за местния вот
Коментари Харесай

ЦИК отмени машинното гласуване, след като ГЕРБ, ДПС, Възраждане, БСП и ИТН го поискаха

Централната изборна комисия (ЦИК) анулира машинното гласоподаване за локалния избор в неделя, както и за балотажите на 5 ноември. Това стана ден и половина преди локалните избори и с мотив, който би следвало да е бил годен и по-рано.

Решението на комисията пристигна единствено няколко часа откакто – ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

По-рано в петък те упрекнаха кабинета и представители на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) в манипулиране на машините за вота. Техни представители желаеха машини да не се употребяват и гласуването да се организира единствено на хартия. Те се позоваха на отчет от Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), показан на ексклузивен председателски съвет в Народното събрание. По думи на Тошко Йорданов в отчета е разказано, че камери в Министерството на електронното ръководство са снимали отрасловия зам.-министър Михаил Стойнов " да записва на телефона си и да трансферира на флашка процеса на генериране на кодове за машинното гласоподаване ".

Правителството отхвърли обвиняванията и показа всички стъпки, през които се е минало, с цел да се подсигурява сигурността и честността на машините.

ПП-ДБ също отхвърлиха обвиняванията към себе си и дефинираха обстановката като „ интензивно мероприятие “ и подправена вест, която цели да прикрие идните слаби резултати на ГЕРБ и останалите партии.

Новините пристигнаха на фона на в службите за сигурност. Обвиненията пристигнаха макар последните, след които машините за гласоподаване бяха превърнати на процедура в принтери, които отпечатват бюлетина, която по-късно се брои на ръка от изборните комисии.

В петък вечерта, няколко часа след размяната на обвиняванията сред партиите, ЦИК разгласи, че в неделя ще се гласоподава единствено на хартия. Комисията показа като мотив за решението си обстоятелството, че Министерството на електронното ръководство не е предоставило документ, с който дава единодушието си за удостоверяването на устройствата.

От комисията обясниха, че в сходна обстановка в Изборния кодекс е планувано, че когато при удостоверяването се откри противоречие на устройствата за машинно гласоподаване, тя ще организира вота единствено с хартиени бюлетини.

Решението беше подкрепено от всички членове на комисията като се изключи представителите на „ Демократична България “ - Цветозар Томов и Любомир Георгиев .

Решението на ЦИК идва, откакто на последния избор, който беше на парламентарните избори през април, се гласуваше смесено – с хартия и на машина. Това стана, откакто в края на предходната година ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия прокараха, с които беше и бяха от машинното гласоподаване.

Тогава трите партии лансираха същото изказване - че кодът на машините за гласоподаване може да бъде " държан " и по този начин да се манипулират изборите, макар че специалистите споделят, че това е невероятно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР