Централната избирателна комисия /ЦИК/ не устоя на политическия натиск, решението

...
Централната избирателна комисия /ЦИК/ не устоя на политическия натиск, решението
Коментари Харесай

Йорданова: Решението на ВАС е в правилната посока

Централната изборна комисия /ЦИК/ не устоя на политическия напън , решението на Върховния административен съд /ВАС/ е крачка в вярната посока , разяснява националният представител от парламентарната група на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Надежда Йорданова в ефира на „ Българска национална телевизия “. Според нея вчерашното решение е стъпка към връщането на доверието в изборния развой и към това, че в България може да има функционираща правова страна, а съдът да отсъжда във върховенството на правото.

Губещите в тази ситуация са българските жители , които не съумяха да упражнят правото на глас с машини, разяснява Йорданова. По думите й недействителните гласове за общински съветници в столицата са повече от 17 000 бюлетини на фона на 22 000 бюлетини – „ Не поддържам никого “. Квотата за общински консултант е 5500 гласа, т.е. 3-ма общински съветника са „ изчезнали в небитието “ , защото ЦИК не е устояла на политическия напън , добави тя.

ЦИК не би трябвало да се образува на квотен принцип съгласно политическото посланичество в Народното събрание, счита депутатът, добавяйки, че би трябвало да е действително самостоятелен орган, при който да излиза на напред във времето професионализмът. Според нея пътят за това е явен – нужни са промени в Изборния кодекс , а за какво не и нов подобен.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР