“Централната избирателна комисия (ЦИК) не участва в никакъв заговор или

...
“Централната избирателна комисия (ЦИК) не участва в никакъв заговор или
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Не ми е оказван натиск, ЦИК не участва в никакъв заговор

“Централната изборна комисия (ЦИК) не взе участие в никакъв скрит план или интензивно мероприятие ”. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на комисията Камелия Нейкова.

Тя се базира на решението на Върховния административен съд от 30 октомври, в което, по думите ѝ, магистратите са оповестили вярно анулацията на машинното гласоподаване на първия тур на локалните избори – 29 октомври. Причината – липса на решение за засвидетелствуване на сходството, което би трябвало да се даде от Министерството на електронното ръководство.

Според премиера ръководителя на ДАНС утвърждава противозаконните дейности на своя заместител

Камелия Нейкова още веднъж повтори, че ЦИК не е можела да не вземе под внимание справката на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), в която се споделя, че има предписание на зам.-министъра на електронното ръководство да се повтори довереното създаване на изходния код на машините.

Нейкова добави, че довереното създаване е процедура на ЦИК и Министерството на електронното ръководство единствено обезпечава предпазена среда, в която тя да бъде осъществена.

Според него шефът на службата би трябвало да се смени

Камелия Нейкова беше безапелационна, че е гласувала единствено по вътрешното си разбиране решението за отпадането на машините за вота на 29 октомври и върху нея не е бил оказван никакъв напън и никакво политическо въздействие.  

По мотив информациите, че хартията, с която би трябвало да се гласоподава на машините в неделя – 5 ноември, е ексцентрична и може да повреди устройствата, Нейкова изясни, че въпросът е от началото на годината. Законодателят е упълномощил на печатницата на Българска народна банка доставката на тази хартия. От своя страна Българска народна банка употребява печатница – подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да създаде ролките хартия с размера, пожелан от компанията, производител на машините – „ Смартматик “.

От Българска народна банка са дали отговор в писмо до ЦИК, че е направена поръчка за пазаруването на такава машина, тъй като тя не може да бъде открита на склад и не може да бъде доставена за локалните избори на 29 октомври. Това постанова да се употребява ролка с различен размер, изясни Камелия Нейкова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР