Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян

...
Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян
Коментари Харесай

ЦИК свали имунитета на Боян Расате

Централната изборна комисия смъкна имунитета на претендента за президент Боян Станков - Расате по искане на основния прокурор Иван Гешев.

Решението, с което ЦИК даде позволение за привличане на Расате като обвинен, гласоподаваха 11 членове на комисията.

По-рано през днешния ден основният прокурор внесе стимулирано искане до ЦИК за събаряне на имунитета на Боян Станков-Расате, повдигнат от предприемчив комитет като самостоятелен претендент за президент в изборите на 14 ноември. Искането е направено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура. Досъдебното произвеждане е стартирано в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и след това е изпратено по подготвеност на СГП. Разследването е предоставено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Досъдебното произвеждане е формирано за това, че на 30 октомври 2021 година Боян Станков в съучастничество като причинител с други неустановени лица, е направил непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, които се отличават с изключителна смелост - закононарушение по член 325, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Събраните доказателства са задоволителни по смисъла на член 219, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвиняване по отношение на него. Установено е, че на 30.10.2021 година към 17,30 ч той дружно с група лица влезнали в офис на фондация на бул. " Княз Ал. Дондуков " в София и почнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Като претендент за президент Боян Расате е " лице с имунитет " и с оглед наредбата на член 160, алинея 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвинен за осъществено от него закононарушение от общ темперамент, е належащо позволение на ЦИК.

В същото време няколко организации стачкуват пред Съдебната палата в София против случаите на хомофобски прояви. Пред Българска телеграфна агенция протестиращи обясниха, че съответен мотив за недоволството им е нападението над общностен център " Рейнбоу хъб " в столицата през вчерашния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР