Централната избирателна комисия отхвърли протеста на окръжния прокурор Тихомир Гергов,

...
Централната избирателна комисия отхвърли протеста на окръжния прокурор Тихомир Гергов,
Коментари Харесай

ЦИК отхвърли прокурорски протест срещу решения на ОИК-Пазарджик

Централната изборна комисия отхвърли митинга на окръжния прокурор Тихомир Гергов, с който се желае близо 50 решения на Общинската изборна комисия в Пазарджик да бъдат оповестени за оскъдни. Всички са гласувани на 17 септември, а преди този момент по тъжби на претенденти за кметове Върховният административен съд анулира решението на ЦИК за назначение на ОИК, като новият ѝ състав бе избран ден по-късно, на 18 септември.

Последва нов сигнал от претендент за кмет до прокуратурата, откъдето смятат, че взетите решения преди назначението на новия състав на ОИК би трябвало да бъдат прогласени за оскъдни, защото са взети при липса на материална подготвеност от ненадлежен орган и че това опонира на законодателството.

ЦИК обаче се аргументира, че изборният развой е непрекъсваем и че всяко деяние в него се прави в строго избран период. Затова е дала инструкции на ОИК да продължи да приема документи за регистрация на партии, обединения и инициативни комитети и други действия, свързани с изборния развой. Както и да препотвърди взетите до оня миг решения, което е изпълнено.

Спорът за състава на ОИК породи след сигнал, че броят на членовете не е съгласуван с този на разкритите секции, които са понижени от 153 на 145 и надлежно комисията би следвало да е не с 13, а с 11 членове. С решение на ЦИК от 18 септември бе избран новият ѝ състав, като от него отпаднаха по един член на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР