Централната избирателна комисия има три дни, за да обяви окончателните

...
Централната избирателна комисия има три дни, за да обяви окончателните
Коментари Харесай

Румен Радев спечели втори мандат. Какво следва?

Централната изборна комисия има три дни, с цел да разгласи окончателните резултати. Това може да се случи най-късно в сряда. Следва неотложно обявяване в “Държавен вестник”. След встъпването в служба президентът има право не по-късно от месец след избирането на парламент. Радев обаче уточни, че ще го направи във допустимо най-кратък период.

След това се привикват съвещания с парламентарно показаните съгласно изборните резултати партии. Следва връчване на първи мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата по бройка парламент. В момента това е политическата партия на някогашните министри Кирил Петков и Асен Василев - “Продължаваме промяната”. Формацията към този момент води договаряния с “Демократична България”, “Има подобен народ” и Българска социалистическа партия.

Политическа партия ще има 7-дневен период с цел да реши дали ще предложи състав на Министерския съвет, който да бъде гласуван в пленарна зала, или да върне мандата несбъднат.

Ако втората догадка се случи, проучвателният мандат ще бъде връчен на втората по бройка парламентарно показана партия в лицето на партия ГЕРБ. Формацията на Борисов обаче е в политическа изолираност поради поръчките на всички останали партии да не работят с нея. Възможна е догадка са сформиране на “тройна коалиция” сред “опитните партии” като ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. За левицата обаче това би означавало още по-голям провал, защото групировката претърпя голям трус и се срина до четвърта политическа мощ. Предвид поръчката за битка с “модела Борисов” сходен процес би се сметнал за непоследователен от гласоподавателите.

Така че по всяка възможност мандатът ще бъде върнат назад. Дали това ще стане след показан проектосъстав на кабинет на ГЕРБ, какъвто към този момент сме виждали, или той ще бъде върнат несбъднат, не може да кажем.

При третия опит президентът по закон има право да връчи мандата на която и да е парламентарно показана партия. Не е ясно дали до такава догадка ще се стигне и в чии ръце ще попадне.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР