Централната банка ще следи с повишено внимание ипотечните кредити, заради

...
Централната банка ще следи с повишено внимание ипотечните кредити, заради
Коментари Харесай

На фона на очакваните по-високи лихви: Броят на ипотечните кредити расте

Централната банка ще следи с нараснало внимание ипотечните заеми, поради относително бързия им растеж. Системен риск не се регистрира. Все повече клиенти обаче купуват жилища със заем и самоучастие под 20%. Какво значи това за потребителите на фона предстоящото гладко повишаване на лихвите?

Колкото повече парцели преглежда, толкоз по-голям заем е подготвен да изтегли Пантелей Марински. „ И да считам, и да не считам, по този начин или другояче нуждая се от жилище и за разхода, който ще влагам или в наем, или в заем, не ми остава голям избор”, съобщи той. Покупката на дом възнамерява с банков заем и минимално самофинансиране.

Снимка: bTV

„ По мое мнение множеството разчитат на съвсем повсеместен заем, единствено едни 10% като задължителни”, съобщи Гергана Карадимитрова, съветник във компания за недвижими парцели.

Именно тази наклонност притегля вниманието на централната банка. „ Здравословното кредитиране допуска известно самоучастие от самите клиенти. Това е повода, поради която Българска народна банка сигнализира за внимание”, съобщи Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България.

От банковата асоциация пресметнаха, че растежът на заемите и цените на парцелите в последната година са надалеч от предкризисните равнища. За съпоставяне тогава повишаването за година е било над 55 на 100, а в този момент към 13% при два пъти по-ниски лихви.

„ Кризата от 2007- 2008 година е доста надалеч от нас. Причината, по която Българска народна банка заостря вниманието, е, че въпреки всичко има усилване на растежа и той се следи трайно. Преди 3 години имахме нулев напредък, по-късно мина в растеж от 2-3%, в този момент към този момент имаме растеж от 13%. Тези 13% даже сега да не са притеснителни, в случай че растежът продължи още 2-3 години, може да стигнем до нежеланите нива”, акцентира Андронов.

Снимка: bTV

Според прогнозите идната година лихвите ще тръгнат гладко нагоре.

„ Това, което по-скоро е добре да направиш, е да оставиш някакъв запас от прихода си за случая, когато лихвените проценти се повишат, тъй че в случай че те набъбнат с 1-2% – ние не знаем с какъв брой – да не се постановат огромни лишения”, означи Андронов.

А при дълготраен заем като ипотечния даже % растеж може да значи и над 100 лв. по-висока вноска.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР