Централната банка на Турция в четвъртък намали отново лихвените проценти

...
Централната банка на Турция в четвъртък намали отново лихвените проценти
Коментари Харесай

Турската централна банка най-накрая сложи спирачка на лихвите

Централната банка на Турция в четвъртък понижи още веднъж лихвените проценти – със 150 базисни пункта до 9% – само че реши с това да приключи цикъла си на облекчение на паричната политика. Финансовата институция се базира на увеличените инфлационни опасности.

CBRT (Централната банка на Република Турция) е под непрекъснат напън от президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да понижава лихвите макар растящата инфлация, която доближи 85.5% на годишна база през октомври, до момента в който цените на храните и силата не престават да порастват.

Отчитайки възходящите опасности във връзка с световното търсене, Комитетът реши, че настоящият лихвен % е съответен и реши да приключи цикъла на понижаване на лихвените проценти, който стартира през август “, се споделя в изказване на централната банка.

Ердоган продължава да упорства, че повишението на лихвените проценти, към каквото се придържат централните банки по света, би навредило на турската стопанска система. Тази му неортодоксална философия, считат икономистите, е измежду главните аргументи за забележителното обезценяване на лирата и растежа на инфлацията. Президентът неведнъж е заявявал задачата си да понижи лихвения % на страната до едноцифрено равнище до края на тази година.

„ Въпреки че отрицателните последствия от рестриктивните мерки на предлагането в някои браншове, изключително главните храни, бяха облекчени от стратегическите решения, улеснени от Турция, възходящата наклонност на индустриалните и потребителските цени продължава в интернационален мащаб “, показва централната банка в този момент.

„ Ефектите от високата световна инфлация върху инфлационните упования и интернационалните финансови пазари се наблюдават от близко. Освен това централните банки в развитите стопански системи акцентират, че повишаването на инфлацията може да продължи по-дълго от предстоящото заради високото равнище на цените на силата, несъответствията сред търсенето и предлагането и твърдостта на пазарите на труда “, се прибавя в изказването.

CBRT е в развой на обзор на политическата си рамка, като се концентрира върху „ лиризацията “ на своята финансова система. В своя отчет от четвъртък тя сподели, че ще „ продължи да употребява всички налични принадлежности “ в границите на тази тактика, до момента в който „ мощните знаци стартират да сочат към непрекъснат спад на инфлацията и средносрочната цел от 5% бъде реализирана.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтурска централна банка парична политика лихвен % инфлация лихви лихви в Турция Реджеп Тайип Ердоган ПоследниНай-четениФинанси 32 Турската централна банка най-сетне постави спирачка на лихвите Енергетика 84 Енергийният министър поддържа динамичен таван на цената на природния газ Компании 1720 Teklas откри шестия си цех във Враца Накратко 1252 Вечерни вести: Жилищните заеми бележат рекорди; Европейски Съюз готви още наказания за Русия Компании 12202 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 11099 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 6096 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Любопитно 6064 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР