На 6 юни 1879 БНБ извършва първата си банкова операция

...
На 6 юни 1879 БНБ извършва първата си банкова операция
Коментари Харесай

БНБ мълчаливо пропусна 145 години от първата си банкова операция

На 6 юни 1879 Българска народна банка прави първата си банкова интервенция - страната превежда 8 687 043 франка, като два милиона от тази сума са импортирани за набиране на главен капитал на Българска народна банка, а останалите на депозит. Това написа на уеб страницата на централната ни банка. И тази дата се счита за историческото начало на към този момент 145 годишният й път. Нашата централна банка е 13- та в Света най-стара съществуваща досега централна емисионна институция. Лидерството в тази почетна, от всякаква позиция, ранглиста е на учредената през 1668 година Централна банка на Швеция (Riksens Ständers Bank) преименувана през 1867-а в Sveriges Riksbank. Следвана е Bank of England от учредената през 1694-а с The Bank of England Act прочут също танка под името Tonnage Act 1694 .

Така или другояче Българска народна банка е измежду най-старите банки в Света и в Европа и е един от водачите в историята на централното банкиране по света . За своята история тя неведнъж е отстоявала стабилността на националната ни валута и е водила самостоятелна парична политика в нелеката битка за налагане на българския лев през първите десетилетия на неговото битие в непрекъснатата му конкуренция с други валути циркулиращи на нашия пазар.

Българска народна банка е институцията, която е същински знак на националния ни суверенитет и държавна еднаквост, която постоянно е успявала да резервира своята достоверност без значение политическите промени в страната през миналите 145 години. Княжество, Царство, комунистическа или демократична Република - без значение през какви трансформации минава страната ни, Българска народна банка постоянно участва непроменяемо като крайъгълен камък във фундамента на държавността, за разлика от доста други институции, които ту се появяват, ту изчезват като непотребни в обособени времеви интервали.

Българска народна банка е онази конструкция, посредством която, през 1997-а бе натрапен Валутния ръб и с помощта на която към този момент 27 години той е в основата на икономическата непоклатимост на страната ни. Фундамент към който се гради устойчивостта на националната ни валута и националното ни стопанство.

На целия този декор е необичайно мълчанието, с което самата централна банка и държавните ни институции отминават тази годишнина. Годишнина, която постоянно е била придружена със запаметяващо се отбелязване. Годишнина с която малко страни в Европа могат да се похвалят и която заслужава необятно отразяване. Това са дати които би трябвало да бъдат блестящо осветявани пред обществото, а не да потъват в забвение, размиващи се в мрака на отминаващите десетилетия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР