Централната банка на Турция почти удвои основния си лихвен процент,

...
Централната банка на Турция почти удвои основния си лихвен процент,
Коментари Харесай

Турция увеличи почти двойно лихвения процент

Централната банка на Турция съвсем удвои главния си лихвен %, с което направи сериозен поврат в неконвенционалната икономическа политика, насърчавана от президента Реджеп Тайип Ердоган.


Банката увеличи на първото си съвещание главния си лихвен % от 8,5 % на 15 %, заяви Агенция Франс Прес. Това се случи, откакто Ердоган попълни държавното управление си с лица, подкрепяни от вложителите, откакто завоюва изборите през май.

Очакваната смяна на политиката под управлението на новия началник на Централната банка Хафизе Еркан идва на фона на упоритата инфлация, която през октомври доближи 24-годишен връх от 85,5%, след което се намали повече от два пъти и последно спадна до под 40% предишния месец.

След преизбирането му предишния месец Ердоган пренареди икономическия си екип, като назначи Мехмет Шимшек, почитан деец в политиката, за министър на финансите, а Еркан, някогашен банкер от Уолстрийт, за шеф на централната банка.

В мненията си предходната седмица Ердоган изрази поддръжката си за дуото и съобщи, че Шимшек ще предприеме бързи стъпки в съгласуваност с централната банка. Все отново той акцентира, че е неточност да се допуска, че е трансформирал личната си позиция, когато става въпрос за лихвените проценти.

Като критик на високите разноски по заемите, през последните две години Ердоган поддържа " нов стопански модел ", който дава приоритет на ултраниските лихвени проценти. Целта на модела е да се реализира ценова непоклатимост посредством понижаване на разноските по заемите, стимулиране на износа и преобразяване на хроничните дефицити по настоящата сметка в остатъци.

Инфлацията се увеличи на фона на обезценяването на турската лира, до което се стигна, откакто страната избра облекчение на политиката, вследствие на което централната банка понижи главния си лихвен % от 19% през 2021 година на 8,5%. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР