Централната банка на Турция изненада пазарите в четвъртък, като намали

...
Централната банка на Турция изненада пазарите в четвъртък, като намали
Коментари Харесай

На фона на инфлацията централната банка на Турция намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта

Централната банка на Турция изненада пазарите в четвъртък, като понижи главния си лихвен % със 100 базисни пункта, на фона на растящата инфлация, предадоха турски медии.

Централната банка на страната се базира на " отслабващите резултати на геополитическите опасности ". Повечето икономисти чакаха главният лихвен % да остане постоянен до края на годината. Той е постоянен от януари, когато централната банка CBRT спря цикъла на облекчение след съкращенията си с общо 500 базисни пункта от септември предходната година.

Годишната инфлация в Турция набъбна с по-бавно от предстоящото движение през юли, само че въпреки всичко доближи нов 24-годишен връх от близо 80% на годишна база, поради скока на цените на силата заради нашествието на Русия в Украйна.

CBRT увеличи прогнозата си за инфлацията в края на годината до 60,4% предишния месец и доближи връх от близо 90% през есента.

През юни президентът Реджеп Тайип Ердоган даде обещание, че държавното управление му ще продължи да понижава лихвените проценти вместо да има покачвания.

Правителството има стихотворец ангажимент да подтиква производството, износа и заетостта с политика на ниски лихви.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР