Централната банка на Швеция предупреди, че действията й за ограничаване

...
Централната банка на Швеция предупреди, че действията й за ограничаване
Коментари Харесай

Швеция е в разгара на един от най-сериозните спадове на жилищните пазари света

Централната банка на Швеция предизвести, че дейностите й за ограничение на инфлацията евентуално ще доведат до по-дълбока рецесия на жилищния пазар в страната, който към този момент е в разгара на един от най-лошите спадове в международен мащаб.

По прогноза на Riksbank цените на жилищата " ще продължат да падат през идната година ". Това разясняват чиновници, откакто новият гуверньор Ерик Тедийн встъпи в служба, като увеличи лихвите и разгласи продажба на облигации. " Има риск цените на жилищата да паднат повече, в сравнение с се допуска в този момент ", декларират те.

" Това може да докара както до нараснал интерес при жилищните вложения, по-голямо ползване, а оттова и по-висока инфлация ", разясниха от Riksbank.

Общия спад от пика до най-ниското равнище би бил " най-вече към 20% ", което би върнало цените до равнищата отпреди пандемията, написа Bloomberg.

" Денят за отплата “ в Швеция пристигна - цените на жилищата падат внезапно

Цените на жилищата в Швеция се покачиха много през последното десетилетие

Цените на жилищата през последните години са се повишили със приблизително до 30%, спрямо равнището преди пандемията от януари 2020 година, съгласно Nordea Bank. Сега цените падат фрапантно. " Към ноември виждаме цените на жилищата в Швеция да паднат с 13% от пика през февруари. Това е най-големият спад на жилищния пазар от икономическата рецесия през 90-те години ", разяснява Густав Хелгесон, анализатор в Nordea.
 Потъващият пазар на жилища в Швеция е предизвестие за света
Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предизвестие за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, само че цените не падат на всички места

Шведският жилищен пазар се трансформира в емблематичен образец за намаление на цените на парцелите освен Европа. Централните банки по света не престават да покачват лихвите, с цел да укротят инфлацията. Ситуацията е изключително сериозна в скандинавската страна, като цените в този момент са спаднали с към 16% от пика преди съвсем година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР