Централната банка на САЩ, известна като Федералния резерв, не повиши

...
Централната банка на САЩ, известна като Федералния резерв, не повиши
Коментари Харесай

Федералният резерв остави лихвите непроменени

Централната банка на Съединени американски щати, известна като Федералния запас, не увеличи лихвените проценти в страната на последното си съвещание, което завърши късно вечерта на 26 януари българско време. Тези стъпки изненадаха някои анализатори, които чакаха да се подхващат дейности, които да забавят растящата инфлация.

Според централните банкери на Съединени американски щати Федералният запас към този момент е подготвен да увеличи лихвените проценти, само че и времето за това още не било пристигнало.

Такъв ход " скоро ще бъде подобаващ ", оповестиха те и подчертаха, че покачването може да се чака през март.

Инфлацията в Съединени американски щати е на невиждани от 40 години равнища и продължава да пораства на годишна база, въпреки и на месечна да се следи леко закъснение. Ако лихвите бъдат нараснали през март, то това ще бъде първата намеса с такава устременост от 2018 година

Нуждата от покачване се изяснява с това, че по-високите разноски по заемите, до които ще докара, ще оказват помощ в битката с покачването на цените, изключително при жилищата и колите - основни мотори на инфлационния напън на локално равнище.

Съображението, което имат във Фед обаче е, че бързото повдигане на лихвите може да охлади икономическата интензивност прекомерно бързо. Тази теза е поддръжка от забавения напредък на американската стопанска система през последните 2 месеца.

Генерално посланието на банката е, че ситуацията с инфлацията не е толкоз тежко, колкото наподобява и че може да се работи последователно, с цел да не се стига до земетресения на финансовите пазари, за каквито към този момент предизвести МВФ при сюжет на внезапно покачване.

Само че точно днешният отвод от нарастване на лихвите допуска, че Фед ще е принудена да работи по-рязко през идващите месеци. Редица анализатори предсказват, че ще се наложи 4-кратна намеса на пазара единствено през 2022 година
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР