Централната банка на Русия започва валутна интервенция, за да предпази

...
Централната банка на Русия започва валутна интервенция, за да предпази
Коментари Харесай

Отива ли Русия към 100 рубли за долар?

Централната банка на Русия стартира валутна намеса, с цел да защищити рублата от обезценяване на фона на началото на военната интервенция в Украйна. Въпросът е, какъв брой ще " коства " рублата при такива условия.

За първи път от декември 2014 година Централната банка на Русия стартира валутни интервенции, оповестява РБК. Банката ще продава от личните си валутни запаси, с цел да задоволи търсенето на $ и еврото и по този метод да поддържа рублата. Такова решение е взето заради обезценяването на съветската национална валута на фона на началото на военна интервенция в Украйна.

В изявление за РИА Новости Наталия Милчакова, зам.-ръководител на информационно-аналитичния център на компанията " Алпари " споделя, че дейностите на Централната банка няма да разрешат да се стигне до обстановка със 100 рубли за $. Към момента курсът е към 80 рубли за $.

" Централната банка се връща на пазара с валутни интервенции. Това е доста добре, тъй като в противоположен случай на валутния пазар може да възникне паническа офанзива, по време на която доларът може да се движи над 90 рубли. Най-вероятно Централната банка ще поддържа курса на рублата в границите на 77-82 рубли за $. Мисля, че това е реален кулоар за идващите няколко дни ", изяснява анализаторът.

Освен това икономистът счита, че в близко бъдеще Централната банка на Русия въпреки всичко ще увеличи лихвения %, с цел да предотврати повишаването на инфлацията в страната, на фона на протичащото се в Украйна.

" Смятам, че Централната банка може да вземе и други ограничения, с цел да предотврати повишението на инфлацията на фона на рухването на рублата. Банката може по-значително да вдигне главната рента до двуцифрени равнища (сега е 9,5%). Възможно е в близко бъдеще главната рента да се увеличи до 11% а може би и повече ", предвижда Милчакова.
 След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина
След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина

Руската валута доближи 15 месечно дъно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР