Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) прилага с постепенни и

...
Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) прилага с постепенни и
Коментари Харесай

Централната банка на Турция продължава да прилага решително пътната си карта за овладяване на инфлацията

Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) ползва с постепенни и решителни стъпки своята пътна карта за понижаване на инфлацията, съобщи гуверньорът Хафизе Гайе Еркан, представена от „ Хюриет дейли нюз “, съобщи Българска телеграфна агенция.

След като Еркан застана на управителния пост на банката през юни, централната банка увеличи последователно главния си лихвен % от 8,5 % на 25 %.

На последното съвещание на банката за установяване на лихвените проценти, което се състоя на 24 август, финансовата институция излезе с по-голямо от предстоящото нарастване на главната рента с цели 750 базисни точки - от 17,5 на 25 на 100.

„ Продължаваме с постепенни и решителни стъпки да прилагаме нашата пътна карта, която представихме на обществеността при изнасянето на отчета за инфлацията, с цел да поставим основите на началото на процеса по дезинфлация по резистентен метод през 2024 година “, сподели Еркан на среща с членове на асоциацията на експортьорите на бижута.

Тя напомни, че стягането на паричната политика е почнало през юни и че е било очебийно, че този развой ще бъде „ еволюционен, уравновесен и постоянен “.

В изказване, оповестено след решението за повишение на лихвените проценти по-рано този месец, банката сподели, че стягането на паричната политика ще бъде толкоз в допълнение засилено, колкото е належащо, като бъде навреме и последователно, до момента в който не се реализира доста усъвършенстване на вероятностите за инфлация.

Междувременно турското министерство на финансите и държавната хазна отхвърли спекулациите, че Турция търси помощ от Международния валутен фонд (МВФ). Пред държавната Анадолска организация от министерството обявиха, че изказванията, че делегация на МВФ ще дойде в Турция по искане на турската страна, не дават отговор на истината. Министерството уточни, че няма публична покана за делегацията, само че че е допустимо да бъде направено " техническо и рутинно посещаване " в страната на новия механически екип на МВФ, отговарящ за Турция, за да опознае страната, да се срещне със заинтригуваните страни и да научи повече за най-новите стопански политики на Турция, споделиха още чиновниците на министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР