Централната банка на Катар обмисля създаване на собствена цифрова валута,

...
Централната банка на Катар обмисля създаване на собствена цифрова валута,
Коментари Харесай

Катар обмисля създаване на собствена дигитална валута

Централната банка на Катар обмисля основаване на лична цифрова валута, както и издаване на лицензи за цифрови банки в страната, оповестява Cointelegraph.

Според директорката на финтех отдела на финансовата институция Алануд Абдула Ал Муфта, централната банка скоро ще дефинира своите цели за развиване в тази посока.

„ Всяка централна банка би трябвало да учи цифровите банки, като се има поради възходящото им значение на международния пазар. Виждаме също по този начин, че ползата на пазарните участници към цифровите валути се усилва. Все още изследваме въпроса дали Катар се нуждае от лична цифрова парична единица или не ", съобщи тя, представена от изданието.

Според Ал Муфта, три компании от бранша на цифровите разплащания сега тестват своите решения взаимно с централната банка.

Освен това централната банка възнамерява построяването на така наречен регулаторен "симулатор " - пространство, в което финтех фирмите могат да тестват нови артикули, услуги, бизнес модели и механизми за доставка в действителна среда, като в същото време се възползват от надзора на регулаторните органи в действително време.

Нещо сходно сега се осъществя и от Европейската комисия.

Междувременно, частната катарска банка Dukhan Bank изследва опцията за основаване на цифров клон в Катар. Трезорът обмисля и въвеждане на блокчейн технологии в бранша на заплащанията.

Биткойнът и останалите криптовалути печелят от ден на ден почитатели, само че в това време и подкрепяните от държавното управление цифрови парични единици, които постоянно се преглеждат като съперници частните криптовалути, се развиват бързо. Според данни на Атлантическия съвет 87 страни създават свои лични цифрови валута, само че единствено 14 са приключили пилотната фаза.

Девет страни към този момент са въвели държавни цифрови валути, като множеството от тях се намират в Карибския басейн. Единственото изключение е Нигерия, която през 2020 година показа своята електронна валута.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР