Централната банка на България продължава с усилената нормотворческа работа по

...
Централната банка на България продължава с усилената нормотворческа работа по
Коментари Харесай

ЕЦБ одобри проектозакона на БНБ за въвеждане на еврото, но с няколко забележки

Централната банка на България продължава с усилената нормотворческа работа по проекта за въвеждане на еврото у нас. Друг е въпросът, че каквито и да е старания Българска народна банка да ползва в подготовката на закони, наредби и други документи, те не са гаранция, че ще получим покана да се присъединим към Еврозоната. Така или другояче цялата тази високоекспертна и обемна работа по подготовката на пакета от документи би трябвало да се свърши и Българска народна банка я прави.

Венецът на въпросната активност е проектозаконът за Българска народна банка, който при влизането в еврозоната автоматизирано би трябвало да размени в този момент настоящия Закон за Българска народна банка, в който са имплементирани всички правни правила, регламентиращи фиксирането на лв. към еврото и действието на Валутния ръб, който към този момент 26 години и половина пази спестяванията на жителите от амортизация в резултат на неправилни фискални и стопански политики. След възможното влизане на България еврозоната тази отбрана ще изчезне, тъй като за стабилността на еврото и неговата покупателна дарба се грижи ЕЦБ.
 Как участието в еврозоната и банковия съюз ще усъвършенства предварителната защита на рецесии?
Как участието в еврозоната и банковия съюз ще усъвършенства предварителната защита на рецесии?

За да предотврати нов балон с цените на жилищата, регулаторът би трябвало да бъде в задоволително мощна позиция

Когато се трансформират закони, засягащи централните банки на страните в Европейски Съюз, по тях наложително се желае мнение на ЕЦБ. Особено в случаите когато тези нормативни актове даже и индиректно засягат регулаторните й, паричните й и платежни отговорности. По тази причина Българска народна банка е поискала мнение от ЕЦБ по квалифицирания от нея проектозакон.

Тук би трябвало да кажем, че Българска народна банка няма законодателна самодейност и по процедура въпросния план ще би трябвало да бъде признат от Министерския съвет, който да го внесе за разглеждане и гласоподаване в Народното събрание. Тези административни елементи обаче не трансформират обстоятелството, че проектозакона е юридически точно в Българска народна банка, тъй като няма друга конструкция, която умело може да създаде подобен комплициран документ. Документ в който е значим всеки подробност и това излиза наяве от писмото на ЕЦБ, с което тя дава на Българска народна банка своето мнение по проектозакона.

Както излиза наяве от формалното известие на Българска народна банка, в писмото си до нея ЕЦБ като цяло приветства, с други думи утвърждава показания й законопроект. С задоволство се подчертава на обстоятелството, че в него е заложен правилото на непосредствено позоваване на нормите на използваното по отношение на централните банки от Еврозоната европейско право, вместо те да се възпроизвеждат в националните правни документи.

" ЕЦБ приветства употребяваната в законопроекта техника да се заобикаля възпроизвеждането на директно използваните разпореждания от правото на Съюза, а вместо това, където е подходящо, да се включват препратки към тях. Във връзка с това следва да се означи, че възпроизвеждането в национална наредба на наредба от правото на Съюза, която е директно използвана в правния ред на страната членка, може да сътвори неустановеност както във връзка с правното естество и произхода на използваните разпореждания, по този начин и във връзка с датата на влизането им в действие ", се споделя в писмото на ЕЦБ.
 Снимка 611167
Източник:

Обръщаме внимание на тези елементи, тъй като при разглеждането на проектозакона в Народното събрание не е изключено някой депутати да се опитат да творят върху част от текстовете на законопроекта. Разбира се никой не отхвърля правото им на законотворчество. То е конституционно закрепено. Но занапред да е ясно, че всевъзможни волни съчетания по този проектозакон могат да имат увреждащ и даже унищожителен резултат върху неговата еднородност. Особено, в случай че става дума за вкарване на разнообразни национални особености във функционалностите и пълномощията на Централната банка.

В този подтекст е добре да цитираме още един абзац от писмото на ЕЦБ. В него се припомня следното:

" Предвид хибридния статут на националните централни банки (НЦБ) в мощно интегрираната конструкция, която създателите на Договорите са планували за Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и Евросистемата5, възпроизвеждането в националното право на наредба от Договорите и Устава на ЕСЦБ, която е директно използвана в правния ред на страната членка, може да сътвори неустановеност във връзка с актовете, върху които съдилищата на Съюза имат пълномощия, или във връзка с това дали НЦБ дава отговор пред националния си парламент. Това няма да е в сходство с единната парична политика ".

Между другото както излиза наяве от писмото сходна бъркотия е имало преди време с Централната банка на Словения.

В писмото си до Българска народна банка, Европейската централна банка прави няколко забележки свързани със залегналите в проектозакона процедури за финансовото отчитане на разнообразни активи, доходи и разноски на Българска народна банка. Например посочено е че в проектозакона би трябвало да се уточни понятието хранителни запаси за покриване на загуби, тъй че то да е в цялостно сходство с европейското право.

Обърнато е внимание на обстоятелството, би трябвало да се заложи наложителна настояща преоценка на всички държавни скъпи бумаги в активите на Българска народна банка, които не се държат за задачите на паричната политика, а освен златото и валутата. Като несъответстваща с европейското право ЕЦБ показва практиката за нетиране на облагите и загубите от курсови разлики, която съгласно проектозакона за Българска народна банка е непокътната. За да сме по съответни ще цитираме въпросният абзац от писмото на ЕЦБ.

" Чл. 57, алинея 1, второ изречение от законопроекта планува, че с изключение на за задачите по член 57, алинея 2 от законопроекта, според който загубите, зараждащи от измененията по член 57, алинея 1, би трябвало да се погасяват със средства по специфичната аварийна сметка, сумите по тази сметка могат да се употребяват и за покриване на други загуби на Българска народна банка. Не е ясно дали тези разпореждания подхождат на заложения в Насоки (ЕС) 2016/2249 (ЕЦБ/2016/34) принцип за недопускане на нетирането при преоценката на облаги и загуби. В този смисъл в член 15, параграф 1, писмен знак д) от Насоки (ЕС) 2016/2249 (ЕЦБ/2016/34) се разяснява, че не се позволява нетиране на неосъществени загуби за която и да е скъпа книга, валута или злато с неосъществени облаги в други скъпи бумаги, валути или злато ", написа ЕЦБ.

Освен това са отправени рекомендации във връзка с текстовете третиращи паричната единица и нейните подразделения,, на регламентацията за евакуиране от послание и заличаване на негодните евробанкноти и монети и на обработката на банкноти и монети от банките и небанкови финансови институции.
 Управителят на Българска народна банка показа
Управителят на Българска народна банка показа " повелителите на милиардите "

Димитър Радев предлага Андрей Гюров и Петър Чобанов
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР