Централната банка на Англия предупреди, че икономиката на Обединеното кралство

...
Централната банка на Англия предупреди, че икономиката на Обединеното кралство
Коментари Харесай

Bank of England предупреждава за рецесия в Обединеното кралство тази година

Централната банка на Англия предизвести, че стопанската система на Обединеното кралство ще изпадне в криза тази година , защото по-високите цени на силата изтласкват инфлацията над 10 %, прогноза, която докара до най-ниското равнище на стерлинга от две години, оповестява " Файненшъл таймс ".

Повишаването на цените ще докара до най-тежкото стесняване на финансите на семействата от доста десетилетия , съобщи Комитетът по паричната политика на банката, до момента в който гласоподава в четвъртък за повишение на главния лихвен % с четвърт пункт до 1%, най-високото му равнище от февруари 2009 година

Трима от деветте членове на MPC гласоподаваха за нарастване с половин пункт.

Паундът усили загубите си след решението на BoE, оставяйки го надолу с 2% по отношение на $ при $1,2363 в ранната следобедна търговия. Двугодишната рентабилност, която е мощно сензитивна към упованията на паричната политика, падна с 0,25 процентни пункта до 1,37%. Доходността на облигациите пада, когато цените се повишават.

При стягането на паричната политика членовете на комисията взеха решение, че скокът на цените на газа и електрическата енергия тази зима няма да аргументи задоволително финансова болежка, с цел да върне инфлацията стабилно под надзор, тъй че са нужни спомагателни дейности за повишение на разноските по заеми и слаби разноски.

MPC съобщи, че " не е в положение да предотврати " утежняване на ситуацията на семействата в Обединеното кралство и ролята му е да подсигурява, че инфлацията ще спадне до задачата си от 2 % стабилно в средносрочен проект.

Посланието към семействата , страдащи от рецесията с разноските за живот, бе по-малко нападателно във връзка с лихвените проценти , в сравнение с чакаха финансовите пазари, като се предвижда, че инфлацията ще падне много под задачата на BoE, в случай че следва упованията на търговците, че лихвите ще се покачат до 2,5% доникъде от идната година.

Вместо това множеството членове на MPC подписаха изказване, в което се споделяше: " До известна степен по-нататъшно стягане на паричната политика към момента може да е уместно през идващите месеци ". Двама членове на комисията считат, че тези насоки, че лихвените проценти би трябвало да се покачат в допълнение, " не са подобаващи ".

Говорейки за натиска върху семействата, плануван от BoE, шефа Андрю Бейли разяснява: " Осъзнавам компликациите, които това ще аргументи ".

Комитетът също по този начин реши да не следва Федералния запас на Съединени американски щати и да стартира дейни продажби на активите от £875 милиарда , които BoE построи в границите на своите стратегии за количествено облекчение от 2009 година, предпочитайки вместо това да " работи по тактика за продажба на държавни облигации в Обединеното кралство ", която стартира най-рано през август.
 ФЕД увеличи лихвата с 0,5%
ФЕД увеличи лихвата с 0,5%

Най-тежката инфлация в Америка за последните 40 години

За разлика от ФЕД, в BoE не са уверени, че могат да сътвори " меко кацане " за стопанската система , като в същото време понижи инфлацията до задачата си от 2 %. Вместо това извънредно мрачните прогнози на BoE предвидиха криза до края на годината , защото разноските за газ и електричество се повишават с още 40%, когато новата ценова граница за множеството консуматори е избрана през октомври.

Тези нараствания на сметките за сила евентуално ще тласнат инфлацията до 10,2% през четвъртото тримесечие на 2022 година, най-високата за последните 40 години , ще понижат действителните приходи на семействата, тъй като заплатите няма да поддържат темпото и ще доведат до спад на брутния вътрешен артикул на Обединеното кралство.

Друг спад в Брутният вътрешен продукт е евентуален през третото тримесечие на 2023 година, добави BoE, когато краткотрайните тласъци на държавното управление за бизнес вложения завършват, оставяйки стопанската система с 0,8% по-малка, в сравнение с през лятото на 2022 година

Безработицата ще се увеличи от 3,8% на 5,5% до 2025 година и това ще помогне за намаляване на настояванията за заплати и понижаване на инфлацията.

След това MPC чака стопанската система на Обединеното кралство да се възвърне единствено едва от идната криза, което допуска, че стопанската система не би могла да издържи на напредък от доста повече от 0,6% годишно , без инфлацията да се появи още веднъж.

Тази устойчива уязвимост, сподели BoE, отразява " по-нататъшно внезапно нарастване на цените на енергетиката, други артикули и търгуеми артикули в международен мащаб ". Последните й прогнози демонстрираха, че стопанската система ще бъде с 2% по-малка доникъде на десетилетието спрямо прогнозите от февруари , тъкмо преди Русия да нахлуе в Украйна.

Икономическата уязвимост и още няколко покачвания на лихвите няма да са задоволителни, с цел да понижат инфлацията , съгласно тримата членове на MPC - Джонатан Хаскел, Катрин Ман и Майкъл Сондърс - които гласоподаваха за повишение на лихвените проценти с половин процентен пункт.

Това малцинство в комисията счита, че първичният подтик в стопанската система ще продължи да усилва инфлационния напън и е належащо по-голямо нарастване, с цел да се " опира мощно против рисковете, че последните трендове в растежа на заплащането, ценовите тактики на компаниите и инфлационните упования в стопанската система ще станат по-здраво закрепени ".

Вивек Пол, основен капиталов пълководец на Обединеното кралство в BlackRock Investment Institute, сподели, че алтернативата на BoE за това по какъв начин да понижи инфлацията, без да предизвиква болежка на стопанската система, е " изключително остра ".

" Докато инфлацията продължава да се изкачва оттатък предходните упования на банката за пик през април, това свива приходите на семействата и прогнозата за напредък на Обединеното кралство в този момент е най-слабата измежду стопанските системи на Г-7, съгласно МВФ ", сподели Пол. " Като се има поради слабостта на икономическите вероятности, чакаме банката в последна сметка да избере да живее с известна инфлация ".
 В Гърция инфлацията нанася сериозен удар
В Гърция инфлацията нанася сериозен удар

Спад в действителните приходи, боязън от безработица и нов цикъл на криза, 65% от потребителите " едвам свързват двата края "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР