„Централната банка дава знак, че няма да позволи инфлацията да

...
„Централната банка дава знак, че няма да позволи инфлацията да
Коментари Харесай

Експерти: ЕЦБ дава знак, че няма да позволи инфлацията да расте, следващата година тя ще е много по-ниска

„ Централната банка дава знак, че няма да разреши инфлацията да пораства, т.е. идната година тя ще бъде доста по-ниска. Аз бих споделил, че ненапълно е индуцирано от Съединените щати, тъй като там доста внезапно подвигнаха лихвите. Това докара до повишаване на $ и по-евтино евро, което пък подтиква ЕЦБ също внезапно да вдигне лихвите, с цел да може да стабилизира еврото и също да бори инфлацията. Всичко идва от САЩ”, изясни старши икономистът Георги Ангелов пред Нова телевизия.

Колегата му Владимир Сиркаров твърди, че сигурно този резултат ще се усети и е нас, тъй като България привнася паричната политика на Европейската централна банка.

„ Ще има увеличение на лихвите по кредитите”, сподели икономистът като означи, че това се отнася освен за новите, само че и за към този момент съществуващите отговорности. По думите му българските кредитни институции ще вдигнат лихвите последователно.

Икономистите сигнализираха, че в този момент няма да е уместно да се купуват недвижими парцели, тъй като се чака пазарът да се успокои.

„ Вдигането на лихвите е лекарство против инфлацията, само че като с всяко друго лекарство, и с това не би трябвало да се предозира”, акцентира Георги Ангелов. По думите му несъразмерното повдигане на лихвените проценти би могло да докара стопанската система до криза.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР