Централата на ул. Московска 33 не е единственото място, откъдето

...
Централата на ул. Московска 33 не е единственото място, откъдето
Коментари Харесай

Районните кметове - власт или посредничество

Централата на ул. " Московска " 33 не е единственото място, откъдето се управлява София, въпреки че борбите в нея притеглят повече публично внимание. Работата на " терен " я правят в огромна степен и районните кметове, които в столицата са 24 и се избират на локален избор дружно с общинските съветници и кмета на общината. През последните 25 години процедурата по избора им бе променяна три пъти. Първоначално те се избираха с директен избор, само че през 2010 година с промени в Изборния кодекс започнаха да се назначават от Общинския съвет по предложение на кмета. Още през идващия мандат това бе променено и още веднъж районните кметове се избират с мажоритарен избор.
Една от аргументите за тези трансформации са лимитираните пълномощия, които имат районните кметове. Техните решения са мощно подвластни от Общинския съвет и кмета и нееднократно е повдиган въпросът за увеличение на функционалностите им. Липсата на децентрализация и на задоволително финансови средства за ръководство спъват работата на кметовете и нееднократно те са ставали жертва на централната власт, в случай че няма съвпадане на политическата багра. Затова постоянно ги дефинират просто като медиатори, които би трябвало да се молят на кмета и на СОС за спомагателни пари.
 Въпреки това районните кметове имат лостове, посредством които да правят сериозна работа и през идващите четири години би трябвало да потвърдят, че са заслужили доверието на гласоподавателите си. Някои от тях ще повторят мандата си, други са за първи път в локалното самоуправление.
Новоизлюпената управническа коалиция в локалната власт на София ПП-ДБ- " Спаси София " ще имат свои представители в 19 региона на града и ще би трябвало да положат изключително доста старания, с цел да покажат потенциал, че могат да се оправят с виновната си работа.
ГЕРБ ще има водеща роля единствено в три, крайни, региона на София - " Банкя ", " Панчарево " и " Надежда. Други два региона - " Студентски град " и " Нови Искър " ще се управляват от самостоятелни претенденти, неподкрепени от досегашните си партии - Петко Горанов, повдигнат на предходния избор от Демократична България, и Владислав Владимиров, в миналото претендент на Реформаторския блок.
Всички те са най-близо до проблемите на хората и ролята им е да се борят за реализиране на по-добри условия за живота им в огромния град. Всеки регион обаче си има специфичност - както географска, по този начин и демографска. Някои са огромни по територия, други - по население, едни имат привилегията да са централни, други - в периферията и това дефинира проблемите, с които се сблъскват жителите им. През идващите четири години ще забележим имат ли избранниците на част от столичаните да се преборят с модела " София на две скорости ".
Район " Банкя "      > Ако столичен регион може да се назова цитадела на ГЕРБ, то това е " Банкя ". Без изненада той ще продължи да се води от досегашния кмет от партията - Рангел Марков.
Районът обгръща относително огромна територия на запад от София, само че е най-малкият по население - към 12 000 души. Точно поради това тази част на града би трябвало да е зелена и чиста, само че хората се оплакват от неприятна инфраструктура, нередовно сметоизвозване, безпорядък с паркирането. Те нямат и съответен достъп до центъра на града, не са удовлетворени от железопътния и автобусния превоз, от уличното осветяване, от последствията от реконструкциите по канализацията.

Район " Витоша "

Зарко Клинков е новият кмет на регион " Витоша " от ПП-ДБ-СС и ще би трябвало да постави много старания, с цел да се оправи със характерните проблеми в разнородните елементи на региона. От една страна стоят въпросите за разрешаване в по-новите квартали като " Манастирски ливади - запад ", от друга - в селата Владая и Мърчаево и в крайните квартали като " Княжево " и " Карпузица ".
Основните два казуса на региона са неналичието на канализация и инфраструктурата. В някои елементи с изключение на улици, липсват и тротоари, а местата в детските градини са дефицитни. Нужен е и контрол  върху издаването на позволения за градеж.

Район " Връбница "

ГЕРБ беше принудена да напусне и управлението на регион " Връбница " и Младен Младенов загуби изборите от Румен Костадинов. Известно е, че северните квартали в региона са измежду най-изоставащите и непривлекателни - " Обеля ", " Връбница ", както и селата Волуяк и Мрамор.
Хората, живеещи в тях още се надяват някой да оправи разрушените им тротоари, да не позволява некачествени поправки по пътищата им, да се оправи с мръсотията и неизвозваните по график контейнери за боклук. В някои елементи и в този регион липсва канализация. В " Обеля " пък се оплакват и от презастрояване и доста тиня.

Район " Възраждане "

Голяма част от основния градски център ще се ръководи също от нов кмет - Станислав Илиев. Той поема от гербаджийския си предходник по този начин наречените Зони и жк. " Сердика ". Новият властник развърза торбата с обещанията, само че пред него стоят съществени задания да се оправи с некачествените поправки по този начин присъщи за центъра. Ще би трябвало доста да се работи и за по-добро паркиране, с остарялата инфраструктура, изоставените междублокови пространства, неналичието на озеленяване. Стара София има потребност и от запазване на културно-историческото завещание, което от десетилетия се разрушава и притегля внимание, единствено когато някоя остаряла скъпа постройка се срути.

Район " Изгрев "    > Район " Изгрев " е съвсем най-малкият по повърхност в София, само че е със стратегическо разположение. В него не е оставала празна повърхност поради презастрояване, паркоместата са дефицитни, липсват и задоволително детски градини и учебни заведения. В кварталите " Изток ", " Изгрев " и " Дианабад " 45 000 души се задушават от бетон, а канализацията се задъхва от прииждащите поданици и работещи в региона. В този дефицит на място редица извършители са завзели нелегално общински площи и битката с тях би трябвало да продължи.

Район " Илинден "     

Район " Илинден " без подозрение може да бъде посочен, като една от частите на София, на която въобще й не отива да бъде наричана столица. Той включва кварталите " Света Троица ", " Илинден ", " Захарна фабрика " и " Гевгелийски " - едни от най-старите столични квартали, което обуславя характерните им проблеми. Те са свързани със остаряла и занемарена инфраструктура, неуредици с автомобилния трафик, водещи до тапи, безпорядък с паркирането. Новият кмет Емил Бранчевски ще би трябвало да покаже управническите си умения, като се оправи с огромното гражданско неодобрение против гетото в кв. " Захарна фабрика " и самонастанилите се хора там. Нерегламентираните постройки от години са бодил в очите на хората от региона.

Район " Искър "     

След десетгодишно ръководство на Ивайло Цеков от ГЕРБ регион " Искър " се оказа презастроен, с изоставени вътрешноквартални улици и с дефицит за места в яслените групи. Кварталите " Димитър Миленков " и " Абдовица ", както и село Бусманци бяха пратени в глуха улица.
Като крайни квартали " Дружба " 1 и 2 не са пощадени от новото строителство. През последните 2-3 години във втората част се появи безусловно нов квартал, като блокове никнат по баири и на не повече от метър от надземната част на метрото.  Строителната вакханалия очевидно няма от кого да бъде стряна, защото се чакат още най-малко 10-тина блока в дребна повърхност до " Цариградски комплекс ". Новият кмет Ясен Русев ще би трябвало да прояви огромно въображение, с цел да озапти строителите.

Район " Красна поляна "

Четири мандата не бяха задоволителни на кмета на " Красна поляна " Иван Чакъров да се оправи с наболелите проблеми в кв. " Факултета ", " Разсадника ", " Западен парк ", част от " Илинден " и трите елементи на кв. " Красна поляна ". Затова жителите му отхвърлиха доверие и го трансферираха на Димитър Петров. Тази част от София е известна най-вече с нелегално настанилите се във Виетнамските общежития, с мръсния въздух от изгарянето на нездравословни материали, с противозаконните сметища, със сигурността, с несоциализираните ромски общности. Заради това липсва и инвеститорски интерес, който да развие региона.

Район " Красно село "   

Управлението на регион " Красно село " се асоциира най-много с неуспеха на предходната му кметица Росина Станиславова, която бе упрекната в злоупотреби и отстранена от служба. Сега в креслото й сяда Цвета Николаева, която би трябвало да взема решение проблемите в елитните квартали " Белите брези ", " Красно село ", " Борово " и " Бъкстон ". Неуредено паркиране, апетити за високо здания и неработеща администрация са провокациите пред наследничката на Станиславова, която ще бъде гледана повече от зорко.

Район " Кремиковци "     

Районът е вторият по територия в Столичната община, само че там живеят 22 000 души, което пък му отрежда предпоследно място по население. Той включва кварталите " Враждебна ", " Челопечене ", " Ботунец ", " Кремиковци " и " Сеславци ", селата Горни Богров, Долни Богров, Яна и Желява, както и град Бухово. За множеството от тях съществени проблеми са замърсяванията поради депата за боклуци, частичната или изчезнала канализация, транспортният достъп. Състоянието на вътрешнокварталните улици и като цяло проблематичната инфраструктура не престават да са нерешените въпроси, с които за втори мандат ще взема решение Лилия Донкова.

Район " Лозенец "

Презастрояване, липса на тротоари, непроходими улици са основните думи за регион " Лозенец ", който обгръща кварталите " Лозенец ", " Хладилника ", " Кръстова вада-изток ", Зоопарка, югозападната част на Борисовата градина, " НПЗ Хладилника ". Някои от тях се подреждат измежду най-атрактивните капиталови зони в София, а бързото строителство и изоставащата инфраструктура обричат новите заселници на тиня и дупки.
Липсват общински детски градини и учебни заведения, транспортното обслужване и паркирането са мощно затруднени. Кмет на региона остана Константин Павлов.

Район " Люлин "

Очевидно жителите на най-големия по население регион в София - " Люлин ", не са удовлетворени от досегашното ръководство и предадоха пълномощията в ръцете на новата " вяра " Георги Тодоров. Районът на процедура е един огромен град, в който живеят над 110 000 души. Защитата на техните ползи изисква борба с презастрояването, ред в хаоса с паркирането, поддържане на зелените площи, задоволително детски градини, отпушване на трафика в 11-те елементи на едноименните квартали.
Незаконните сметища и нерегламентираното изгаряне на рискови материали в кв. " Филиповци " са другите проблеми, които чакат решение.

Район " Младост "

" Младост " е евентуално регионът с най-вече заменени кметове през последните години, като част от тях си отидоха от поста със кавги. Затова на жителите на региона не бе елементарно да изберат персона, на която да имат вяра.
Близо 110 000 души го вършат втори по население в София. Освен кварталите " Младост ", в региона влизат и кв. " Горубляне ", " Полигона ", " Експериментален ". " Младостите " от десетилетия страдат от презастрояване, транспортният достъп до тях е сложен, тапите по главните артерии са всекидневни.
Хората от " Горубляне " постоянно излизат на митинги, защото не могат да стопанисват частните си земи, които са отредени за зелени площи. За кмет този път жителите показаха Ивайло Кукурин.

Район " Надежда "

Районният кмет на " Надежда " Димитър Димов е един от дребното представители на ГЕРБ, които оцеляха на локалните избори. Районът, сходно на други близки по разположение и население, се мъчи от презастрояване и липса тук-там за паркиране. Там бе открит първият етажен паркинг от предходното ръководство, само че все пак водачи не престават да стопират колите си в зелени площи. Водачите ги употребяват за безвъзмезден паркинг, с цел да вземат метрото към центъра. Много противозаконни гаражни кафези бяха отстранени, само че площите под тях не са възобновени и облагородени, недоволстват локалните хора.

Район " Нови Искър "

Населените места на север от центъра на столицата по хипотеза не са известни, не притеглят доста вложения и не се развиват. Те са характерен образец за Столична община на две скорости. Районът, който е втори по територия в общината, включва град Нови Искър, селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер, Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войняговци, и ще се управлява от самостоятелния Владислав Владимиров. Той ще би трябвало да притегли повече вложения и да покаже, че там не живеят " столичани допълнително ".

Район " Оборище "

Съществен проблем в регион " Оборище " е паркирането, което е естествено поради централното му разположение. Въпреки множеството капиталови планове с обществени средства, ориентирани към уличната мрежа в региона, жителите на региона показват неодобрение си към положението на пътната инфраструктура и към качеството на ремонтите. Чистотата на региона е различен значим проблем за тях. От първостепенно значение е грижата за постройките, чистотата на въздуха, шумът, незадоволителното озеленяване на региона и претрупаните сектори. Георги Кузмов поема щафетата от тази година като кмет.

Район " Овча купел "

В регион " Овча купел " попадат с изключение на двете елементи на едноименния квартал, и кварталите " Суходол " и " Горна баня ". Техните поданици преизбраха кмета си Ангел Стефанов, който ще би трябвало да се напъне против най-важния за хората проблем - презастрояването. Той пък води от своя страна и до неналичието на паркоместа, дупки по улиците и разрушени тротоари поради прииждащите новодомци, които желаят повече зелени площи. Освен  това концентрацията на обществени вложения в регион " Овча купел " е една от ниските за Столичната община.

Район " Панчарево "

Район " Панчарево " е неповторим със своята конструкция и територия, защото е най-големият по повърхност и е формиран единствено от села, в които живеят сред 5200 души - в с. Бистрица, и 72 души - в с. Плана. Останалите обитаеми места да Герман, Долни Пасарел, Железница, Казичене, Кокаляне, Кривина, Лозен, Панчарево.
Техните проблеми са разнородни и зависят от местоположението и спецификата на селото. Ключов проблем и неналичието на канализация. Новото строителство се позволява без обезпечена инфраструктура, а паралелно с това понижават и зелените площи. Кметът Евгения Алексиева ще би трябвало да работи повече и против противозаконните сметища и бавния градски превоз.

Район " Подуяне "     > Уличната мрежа, тротоарите, неподдържаните зелени пространства са част от нерешените въпроси в регион " Подуяне ", а излаз би трябвало да търси новият кмет Кристиян Христов. Районът включва старите квартали като " Хаджи Димитър ", " Сухата река ", " Левски ", " Малашевци ". Те са известни и с рекордните по брой противозаконни гаражни кафези. По-близките до центъра квартали се характеризират с висока компактност на застрояване и висока плътност на популацията, а жителите на региона са минимум задоволени от своите приходи в цялата Столична община.  
 
Район " Сердика "

Район " Сердика " също се подрежда измежду най-изоставените от Столичната община елементи на града. Той обгръща северните елементи на центъра на столицата и кварталите " Фондови жилища ", " Банишора ", " Орландовци ", " Малашевци ", " Бенковски ". Щафетата от гебраджията Тодор Кръстев пое Момчил Даскалов още на първи тур, което единствено приказва какъв брой огромни упования имат хората от него. В кв. " Бенковски " липсва канализация, а в " Орландовци " единствената общинска поликлиника е в покъртително положение и от години колкото да се избавя от закриване.

Район " Слатина "

Плачевното положение на пътната инфраструктура мъчи от години и жителите на регион " Слатина ". Тротоарите са остарели, детските градини също не доближават, а в някои квартали градският превоз не е задоволително организиран. Георги Илиев ще продължи още един мандат да е кмет и ще би трябвало да работи за обезпечаване на изчезналите публичните пространства за развлечение, срещи и културни мероприятия.
В региона попада и кв. " Христо Ботев ", в който е необходим засилен надзор поради нерегламентирано изхвърляне на боклуци, мощния звук и други всеобщи нередности.  

Район " Средец "    

" Пъпът " на София - баш центърът, още веднъж ще се ръководи от Трайчо Трайков. Районът е люлката на понятието " ремонт на ремонта ". Затова проблемите му са от напълно друго естество спрямо крайните квартали на София. По ул. " Цар Иван Шишман " ремонтът да вземем за пример продължава трета поредна година и хората се оплакват, че все се намира защо да се възобновят копките. В центъра липсват свободни площи за нови детски градини и паркинги и по тази причина тези проблеми са изключително наболели. Стопанисването на Борисовата градина също е съществено предизвикателство пред управата.

Район " Студентски "

Районът е необикновен поради нерегистрираните на адресите жители, а пък броят на жителите по сегашен адрес е доста по-голям от тези по непрекъснат адрес. Така там се водят публично към 75 000 души, само че в действителност са доста повече. Строят се доста повече жилищни здания, в сравнение с социална инфраструктура и несъответствието е явен. В някои квартали задръстването е непрекъснато, градският превоз едвам си провира път, само че се води, че приходите на популацията са едни от най-високите. Кмет остава Петко Горанов, повдигнат като самостоятелен.

Район " Триадица "     > Димитър Божилов е още един избран отново областен кмет на София, който ще води четири години елитните квартали като " Иван Вазов ", " Медицинска академия ", " Стрелбище ", " Мотописта ", " Гоце Делчев ", " Манастирски ливади - Изток ", " Кръстова вада - Запад ". В центъра проблем е паркирането, опазването на здания с историческа, културна и архитектурна стойност. В по-новите квартали канализацията не е доизградена, те не се обслужват задоволително и от градския превоз, пътна мрежа и озеленяване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР