Центърът за защита на здравето в Хонконг съобщи, че 37-годишен

...
Центърът за защита на здравето в Хонконг съобщи, че 37-годишен
Коментари Харесай

Достоен наследник на ковида: макак зарази човек с рядък вирус

Центърът за отбрана на здравето в Хонконг заяви, че 37-годишен мъж е в сериозно положение в интензивното поделение, откакто е бил ухапан от маймуна макак. Пациентът е дал позитивна проба за необичаен вирус.

Говорим за вирус B или херпес B вирус, който нормално се предава в урината, изпражненията и слюнката на макаците. Човекът беше ухапан от едно от животните, до момента в който посещаваше провинциалния парк Кам Шан в Хонг Конг, прочут също като Маймунския рид.

Само месец по-късно мъжът е откаран в болничното заведение с температура и замъглено схващане, където е настанен в реанимация, пише ScienceAlert. Експертите са сюрпризирани, че сходни случаи не са доста, защото контактите сред хора и маймуни в града са доста близки. Може би повода е, че вирусът B към момента не е станал доста прочут в човешкото тяло, за разлика от макаците.

От първото документирано човешко заразяване през 1932 година е имало единствено 50 случая на позитивни проби за този необичаен вирус. От 50 инфектирани 21 души са умряли.

Учените означават, че без уместно лекуване смъртността от вируса B е повече от 70%, само че възможностите за оцеляване са се нараснали доста с развиването на антивирусната терапия. Но въпреки всичко тази цифра не е нула. Например през 2021 година 53-годишен ветеринарен доктор от Пекин стана първата жертва на вируса В в Китай.

Смъртта от вирус B предизвиква главно инфектиране в централната нервна система, защото вирусът предизвиква отичане на мозъка и гръбначния мозък. В по-леките случаи хората изпитват грипоподобни признаци: тресчица, отмалялост, мускулни болки и главоболие. Някои изпитват зной, болки в корема и даже хълцане.

Въпреки че B-вирусът от дълго време се пробва да направи решителния скок сред типовете, той може да изисква единствено няколко дребни акомодации. И тогава вирусът ще може да се популяризира толкоз елементарно, колкото е бил събран от херпесния вирус. Засега B-вирусът остава рядка и необикновена опасност.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР