Центърът за върхови постижения Наследство.БГ“ представи годишен календар (април 2023

...
Центърът за върхови постижения Наследство.БГ“ представи годишен календар (април 2023
Коментари Харесай

Показват вехти карти за Македония. Според тях по тези земи живеят всякакви, освен македонци


Центърът за върхови достижения „ Наследство.БГ “ показа годишен календар (април 2023 – март 2024 г.) Темата на календара е „ Европейската етническа картография за Македония ХIХ век – 1878 “. Картите са свръх любопитни и, за горчиво страдание на северомакедонските полит-историци, по никакъв начин не са в поддръжка на техните изказвания и въжделения за античната „ македонската нация “.

Представянето бе в Регионалния исторически музей в София, където историкът проф. Иван Илчев с огорчение означи, че връзките на България с Република Северна Македония няма накъде повече да се изострят.

Пред БНР проф. Илчев изясни за какво са избрали точно тази тематика:

„ Упорито опитваме да накараме нашите сътрудници от Северна Македония в комисията за българо-македонските връзки да ни показват достоверни документи за тезите, които те пазят. Те още по-упорито отхвърлят да го създадат. Те нямат такива данни, нямат такива документи. Затова ние взехме решение да им ги предоставим. Картите, които сме присъединили, са 12. В голямото болшинство от тях са карти, направени от западни учени възоснова на изследвания на популацията на Балканския полуостров и пътуванията, които са правени из Балканите “.

„ На 2 юни в Народната библиотека ще открием галерия от 50 пана с най-различни карти – от появяването им до началото на Балканските войни “, разгласи проф. Илчев и добави: „ До този интервал може да се приказва за научна подготвеност и научна безпристрастност при правене на тези карти. След това доста смело и нахално се намесва политическото сметкаджийство “.

Историкът акцентира, че на тези карти се съдържа забележима информация за това какво население живее през този интервал в Македония:

„ Това население в общи линии са българи (на първо място), след това турци, гърци, албанци, власи, евреи. Липсват два народа на Балканите – в нито една карта не се появяват македонци и сърби. “

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР