Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерството на

...
Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерството на
Коментари Харесай

МОН даде на прокуратурата оценители по „Еразъм+“ за нередности за 1,5 млн. евро

Центърът за развиване на човешките запаси (ЦРЧР) към Министерството на образованието и науката сезира Софийската градска прокуратура поради съществуване на спор на ползи при оценяването на планове по европейската стратегия „ Еразъм+ “. Нередностите са за над 1,5 млн. евро.

Сигналът беше подаден през днешния ден и се базира на одити на дирекция „ Проверки на място и мониторинг “ към ЦРЧР, на Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “ и на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). В документа се показва, че двама външни оценители, наети на цивилен контракти през 2018 година, 2019 година и 2020 година, са облагодетелствали избрани сдружения за спечелването на 27 плана. В един от случаите оценител е бил по едно и също време и началник на план. Фирмата бенефициент пък била на член от фамилията му. В същото време нито една от страните не е заявила спор на ползи, сочат констатациите на локалните и европейските институции.

От ЦРЧР упорстват под отговорност да бъдат подведени още двама някогашни шефове на Центъра поради непълен надзор, както и някогашен шеф на дирекция „ Програмни действия, селекция и разбор “ поради евентуално манипулиране на подбора на оценители и за спор на ползи с към този момент определените.

Заради съществуването на нерегламентирани практики Европейската комисия е поискала България да възвърне над 1,5 млн. евро в бюджета на стратегия „ Еразъм+ “. До момента ЦРЧР е платил 867 710 евро. Облагодетелствани компании са върнали непринудено 160 000 евро от тях. За останалите Центърът е завел 17 каузи, като четири от тях към този момент са извоювани.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР