Центърът за научни експерименти SESAME в Йордания е изключително съоръжение,

...
Центърът за научни експерименти SESAME в Йордания е изключително съоръжение,
Коментари Харесай

Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Центърът за научни опити SESAME в Йордания е извънредно оборудване, което потвърждава, че когато няколко страни от района се обединят в името на науката и развиването на високите технологии, получат поддръжката на Европейски Съюз и на ЦЕРН, нещата са вероятни.

Това съобщи президентът Румен Радев, който в първия ден от формалното си посещаване в Йордания прегледа високотехнологична лаборатория, единствена по рода си в Близкия Изток. 

Президентът напомни, че от година и половина подкрепя напъните за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

„ Примерът, че страните от Близкия Изток могат да се сплотяват, е задоволително индикативен. И ние можем да подходим по същия метод и да имаме център, който да внедрява най-високи технологии и да ни разрешава да правим проучвания в разнообразни области на науката - физика, химия, нуклеарна физика - до медицина и археология “, съобщи Румен Радев.

Президентът уточни, че когато се взимат решения за вложение на средства, не би трябвало да се мисли единствено за автомагистрали. По думите му те са кръвоносната система на стопанската система, само че би трябвало да се мисли и за вложения в човешкия капитал, в просвета, в лаборатории за научни проучвания. „ Ние сме членове на Европейския съюз и към момента не можем да създадем по този начин, че да получим помощ за такива вложения, а получават страни, които не са членове на Европейски Съюз “, уточни президентът, представен от неговия прессекретариат.

Учредена от девет страни и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията SESAME цели да даде опция за проучвания в редица сфери и в същото време да насърчи интернационалното научно съдействие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР