Центърът за градска мобилност“ е в готовност от утре да

...
Центърът за градска мобилност“ е в готовност от утре да
Коментари Харесай

ЦГМ обяви готовност да издава по-евтините карти за ученици и студенти

„ Центърът за градска подвижност “ е в подготвеност от на следващия ден да стартира да предлага по-евтини месечни карти за възпитаници, студенти и докторанти в София. Цената им ще бъде 15 лева, а децата до 10-годишна възраст ще пътуват гратис с карти. Така Столичният общински съвет ще може да извърши част от наредбите, залегнали и признати с разпореждане на Министерския съвет. Това стана ясно на съвещание на Транспортна комисия към СОС.

Припомняме, че кабинетът отпусна в допълнение 100 млн. лева за по-евтин публичен превоз в цялата страна. От тези средства 73 млн. лева са планувани за градския превоз, а други 27 млн. лева – за междуселищния.

Пред локалните управляващи обаче стои въпросът по какъв начин да вкарат новите цени на процедура, защото тарифните им политики са регламентирани в наредби. За промени е нужно повече време, а постановлението на Министерски съвет влиза в действие от 1 февруари и ще важи до края на годината.

Намаленията се образуват по отношение на постоянните цени на транспортните документи. Така отстъпката за възпитаници и студенти се усилва до 70%, което значи, че ще заплащат 15 лева за месечната карта за цялата градска мрежа в София, вместо 20 лева Децата до 10-годишна възраст ще пътуват гратис, само че ще им бъде издавана карта. Досега само деца до 7-годишна възраст пътуваха гратис, а над тази възраст купуваха билети или карти. 

В постановлението на Министерски съвет е планувана отстъпка и за пенсионери, като те би трябвало да заплащат с 40% по-евтини карти. Въпреки това София няма да вкарва понижение за тях, защото по думите на Зафир Зарков (ГЕРБ) „ пакетът обществена политика на Следствен отдел към окръжна прокуратура е в по-голям размер “ за тях. Пенсионери до 68-годишна възраст и в този момент употребяват 50% понижение (25 лева.), а над 68 година – 80% и заплащат 10 лева за месечни карти за цялата мрежа.

Двойното увеличение от 20 на 40% не касае този вид транспортни документи на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура “, изясни Зарков.

Не е ясно обаче по какъв начин ще се действа с друга наредба в постановлението, а точно – връщането на суми за към този момент издадените годишни карти. ЦГМ би трябвало да възвърне на пасажерите, попадащи в поставлението (бел. р. - възпитаници, студенти, докторанти), съразмерно разликата сред новата и остарялата цена на абонаментната карта. За това СОС ще изиска спомагателни уточнения от Министерския съвет, с цел да регламентира методите на погашение на сумите. Проблем ще е, в случай че хората със закупени такива карти сами не се явят на касите на ЦГМ, защото общината няма да получи заложените дотации за тях.

Годишните карти за възпитаници и студенти ще бъдат спрени от продажба, защото не дават отговор на изискванията на постановлението, изясни шефът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Междувременно ЦГМ ще готви план на разпоредба, в която да залегнат всички промени, с цел да може да бъдат гласувани в края на февруари, само че със задна дата – от 1 февруари. Общественото разискване ще е по съкратената процедура за интервал от 14 дни, а не месец.

Все още не е ясно по какъв начин отстъпките ще се отразят финансово на сдружението. Транспортът на София по предварителни планове ще е на загуба от 30 млн. лева тази година. Ако въпросните суми, планувани от кабинета, не бъдат изплатени на общината или в дадем миг бъдат спрени от различен кабинет, то това ще сложи в риск приходите на ЦГМ, изясни Зафир Зарков, само че и шефът на сдружението Дилчев.

Не постоянно страната е изпълнявала в цялостен размер поетите задължения. Това е огромна въпросителна. Ако не се извърши в цялостен размер, може да се окаже, че ще рефлектира отрицателно върху общинските бюджети. Не се знае дали ще са задоволителни средствата “, разяснява Зарков.

„ Към днешна дата финансова аргументация не може да се направи. Това са ограничения от февруари до декември. Остава въпросът по какъв начин ще се компенсират следващата година транспортните документи. Не е ясно и какви инструкции ще се дадат за обезщетения “, изясни Дилчев.

Според Зарков постановлението на Министерски съвет не е издържано в най-хубавия жанр, защото слага редица общини в извънредно мъчно, даже невероятно осъществяване.

Една добра политика в тази ситуация се опорочава и основава непотребен звук, та даже напрежение сред консуматори и общините. “

По думите на Зарков тези промени не би трябвало да се обвързват с към този момент импортираните отчети за връщане на месечните карти за една линия и отпадане на санкцията за наложителна валидация.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинградски превоз София възпитаници и студенти отстъпки Министерски съвет спомагателни пари за общини Столичен общински съвет ЦГМ ПоследниНай-четениГрадоустройство 40 ЦГМ разгласи подготвеност да издава по-евтините карти за възпитаници и студенти Хай-тек 24 Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година? Компании 80 Мъск задейства превръщането на Twitter в суперприложение Телекомуникации 1296 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Европари 152 Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост Бюджет и финанси 180 Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз Компании 536 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Енергетика 436 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата Финанси 564 Българска народна банка чака хората да свият потреблението и да натрупат повече депозити Политика 532 Тол ръководството още веднъж е с нов шеф Накратко 12143 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 9080 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 6002 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4301 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3827 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3188 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2819 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Политика 2384 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Бюджет и финанси 2084 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Автомобили 2003 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Всички новини17:02 Компании 40 Мъск задейства превръщането на Twitter в суперприложениеОще от ГрадоустройствоВиж всичкиКъде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “Общинарите се надпреварват с промени в градския превоз на София
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР