Центърът отчита 7 години успешни резултати с VBT, иновативна операция

...
Центърът отчита 7 години успешни резултати с VBT, иновативна операция
Коментари Харесай

Гръбначен център Acibadem Maslak лекува пациенти от 52 държави

Центърът регистрира 7 години сполучливи резултати с VBT, новаторска интервенция за сколиоза

Около един милиард души по света живеят с болки в гръбначния дирек. Това е водеща причина за неработоспособност в международен мащаб, засягаща всички възрастови групи, от деца до възрастни хора. Лечението на гръбначни проблеми постоянно е комплициран развой, който включва експерти от разнообразни медицински области. в Турция е водач в грижата за гръбначния дирек, който посреща пациенти от 52 разнообразни страни. Центърът дава най-съвременни благоприятни условия за диагностика и лекуване на необятен набор от гръбначни болести, от деформации на гръбначния дирек до дегенеративна дискова болест, гръбначни тумори, инфекции и контузии на гръбначния мозък. Много напреднала процедура, осъществявана в Acibadem, е Vertebral Body Tethering (VBT) за лекуване на сколиоза при деца и юноши. За разлика от обичайна интервенция с фузия (сливане) на гръбначни прешлени, VBT поправя изкривяването, без да се губи подвижността на гръбначния дирек. Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak е първият приложил новия способ отвън Съединени американски щати, където е изобретен за първи път. За последните 7 години повече от 150 пациенти са били сполучливо лекувани с Vertebral Body Tethering в Acibadem, което го прави един от най-опитните центрове в света.

Сколиозата е най-често срещаната гръбначна дисторция в детска възраст. Когато гръбначният дирек се изкривява странично, това се назовава сколиоза. Засяга 3 на всеки 100 юноши, момчета и девойки, като началото нормално е сред 10 и 15-годишна възраст. В съвсем 8 от всеки 10 случая повода за сколиозата остава незнайна. Това нормално се назовава идиопатична сколиоза. В множеството случаи изкривяването е леко и не изисква лекуване. Ако кривината се развива с течение на времето и надвиши 45 градуса, това понижава пространството в гръдния панер и затруднява вярното действие на белите дробове и сърцето. При тежка сколиоза общоприетото лекуване е интервенция с гръбначна фузия. Процедурата стабилизира гръбначния дирек с винтове и пластини, и е доста ефикасна. Но сливането отстрани подвижността сред слетите прешлени и лимитира растежа в бъдеще. За част от пациентите със сколиоза, Vertebral Body Tethering може да бъде опция.

VBT е минимално инвазивна процедура, която понижава интервала за възобновяване след интервенцията. Извършва се през 6 дребни разреза с дължина сред 1 и 3 см, които елементарно могат да бъдат прикрити. Хирургичната зона се пресъздава благодарение на дребна камера, вкарана през портовете дружно с всички торакоскопски принадлежности. По време на интервенцията в засегнатата от изкривяването област се слагат винтове. След това сходно на въже устройство, наречено корда, се слага върху винтовете и се стяга. Приложената мощ води до промяна на деформацията с течение на времето. При VBT изкривяването се поправя единствено отчасти по време на интервенцията. След това с растежа на пациента се реализира продължаваща спонтанна промяна. Тъй като гръбначният дирек не е смесен, неговата еластичност и естественият напредък се резервират . Друго преимущество на този способ е бързото връщане на учебно заведение в границите на седмица или две. Освен това, пациентът може да тренира всевъзможни типове спорт 3 месеца след интервенцията.

И въпреки всичко, интервенцията Vertebral Body Tethering не е подобаваща за всички пациенти със сколиоза. Тя е добра алтернатива за деца и юноши на възраст сред 10 и 16 години, диагностицирани с идиопатична сколиоза, с гръбначно деформиране сред 35 и 80 градуса, които към момента порастват. Правилната оценка на оставащия капацитет за напредък е от решаващо значение за триумфа на хирургичната интервенция.

Безопасното използване на техниката VBT изисква висока експертиза от експерти в няколко медицински области. Хирургията на гръбначния дирек нормално се асоциира със експерти по ортопедия. По време на процедурата обаче, оперативната зона е доста покрай огромните съдове и това постанова присъединяване на сърдечносъдов хирург. Гръден хирург оказва помощ да се приготвят портовете за достъп. Невролог следи процеса, с цел да избегне увреждане на виталните функционалности. Работата в екип води до по-нисък риск и по-добри клинични резултати. Мултидисциплинарният метод е рутинна процедура в Acibadem и това е една от аргументите центърът да е един от дребното в света, които сполучливо правят VBT процедурата. Операцията се прави от екипа на известния проф. Ахмет Аланай, деен член на най-уважаваните научни сдружения в тази област в интернационален проект. Освен това, в Комплексния гръбначен център Acibadem Maslak пациентите получават достъп до неповторимо ноу-хау, цялостна грижа и най-новите технологии в център за върхови достижения от международна класа. По време на интервенции на гръбначния дирек, високотехнологично съоръжение оказва помощ за възстановяване на сигурността и понижаване на риска от увреждане. Спиналната навигация улеснява осъществяването на безвредно и несъмнено слагане на винтове. Невромониторингът разрешава на хирурзите да разпознават евентуално увреждане, породено от хирургичната процедура, и значително отстрани риска от парализа. 3D принтирането прави допустимо основаването на тъкмо копие на гръбначния дирек на пациента и симулация на интервенцията върху модела, като по този метод се понижава рискът от затруднения.



Деформациите на гръбначния дирек като сколиоза и кифоза нормално се свързват с детството и юношеството. Те обаче постоянно се следят и по-късно в живота заради заседналия метод на живот и увеличената дълготрайност на живота. Смята се, че деформиране на гръбначния дирек се среща при 60 от всеки 100 души на възраст над 60 години. Много други положения могат да обиден гръбначния дирек по цялото му продължение, от врата до долната част на гърба, и да нарушат качеството на живот. С напредването на годините, постоянно се срещат фрактури на гръбначния дирек и дискова херния. Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak дава усъвършенствани хирургични и нехирургични благоприятни условия както за постоянно срещани, по този начин и за комплицирани болести на гръбначния дирек при деца и възрастни. В центъра се правят повече от 4000 съвещания и над 300 интервенции годишно. Минимално инвазивните хирургични техники се избират, когато е допустимо, с цел да се избегнат евентуални опасности и затруднения, свързани с отворената хирургия. Работи се в екип, който сплотява опитни невролози, ортопеди, хирурзи, неврохирурзи, радиолози, анестезиолози, ортопеди, експерти по рехабилитация, с цел да обезпечат цялостна грижа и по-добри резултати.

„ Гръбначният дирек е като мост, който носи две трети от тежестта ни. Той играе значима роля за дишането и функционалността на сърцето. Затова е доста значимо да имаме здрав гръбначен дирек. Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak предлага диагностика и лекуване на необятен набор от гръбначни болести, в това число деформиране на гръбначния дирек при деца и възрастни, сколиоза, кифоза, изместване на прешлени, контузии на гръбначния дирек и дискова херния на шийни прешлени. По време на всички тези усъвършенствани диагностични и лечебни процедури, ние прилагаме мултидисциплинарен метод, който включва всички свързани експерти. По този метод свеждаме до най-малко загубата на време на пациента и прекосяваме към стадия на решение на казуса. Не забравяйте: здравето на гръбначния дирек дефинира качеството на вашия живот “, споделя шефът на Комплексният гръбначен център Acibadem Maslak проф. Ахмет Аланай.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР