Центърът на Филаделфия Севънтисиксърс Джоел Ембийд спечели наградата за MVP

...
Центърът на Филаделфия Севънтисиксърс Джоел Ембийд спечели наградата за MVP
Коментари Харесай

Джоел Ембийд бе избран за Най-полезен играч в НБА за сезон 2022/23

Центърът на Филаделфия Севънтисиксърс Джоел Ембийд завоюва премията за MVP на постоянния сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА) за сезон 2022/23. 29-годишният баскетболист от Камерун изпревари в класирането настоящия повторен притежател на наградата Никола Йокич от Денвър Нъгетс.

Ембийд приключи постоянната акция с 33.1 точки приблизително на мач, с цел да завоюва втората си поредна реализаторска купа в кариерата, 10.2 битки и 4.2 асистенции. Тройката във вота за Най-полезен състезател бе допълнена от звездата на Милуоки Бъкс Янис Адетокумбо, който сграбчи наградата през 2019 и 2020 година

" От дълго време очаквам този миг. Положих доста усилена работа и претърпях доста. Не приказвам единствено за баскетбол, приказвам за живота ми и за моята история - от кое място пристигам, по какъв начин стигнах до тук и какво ми коства, с цел да съм тук ", показа камерунецът.

Издръжливостта на Ембийд несъмнено бе един от факторите за вота в негова изгода. Той игра в 66 мача - вторият максимален брой в кариерата му, без значение че още веднъж бе обиден от травми в плейофите и пропусна първия мач от полуфиналите на изток против Бостън Селтикс, извоюван от Фили със 119:115 като посетител. Ембийд е първият състезател на Севънтисиксърс, който печели оценката след Алан Айвърсън през 2001 година Джулиъс Ървинг (1981), Моузес Малоун (1983) и Уилт Чембърлейн (1966-1968) са останалите баскетболисти на Филаделфия, които с завоювали званието.

Philly has another MVP

Embiid becomes the fifth 76er to take home the award
— ESPN (@espn)

Контузията на центъра обаче може да се окаже решаваща за възможностите на Фили да стигне до купата през този сезон. Съксърс не са печелили трофея от 1983 година и не са минавали оттатък полуфиналите от 2001 година, когато Айвърсън завоюва MVP наградата. За пета поредна година състезател отвън Съединени американски щати и Канада сграбчва премията, което удължава най-дългата серия в историята на лигата. За повторно интернационалните баскетболисти приключват на първите три места в крайното нареждане - първият път бе предишния сезон. Ембийд е и вторият притежател на званието от Африка след легендата на Хюстън Рокетс Хакийм Оладжоунс - нигериецът е първи в гласуването през 1994 година

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР