Центърът на Филаделфия Джоел Ембийд бе обявен за най-стойностен играч

...
Центърът на Филаделфия Джоел Ембийд бе обявен за най-стойностен играч
Коментари Харесай

Джоел Ембийд ​​​​​​е MVP на сезона в НБА

Центърът на Филаделфия Джоел Ембийд бе разгласен за най-стойностен състезател (MVP) за сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Ембийд стана първият баскетболист на Филаделфия, който печели призна от члена на Залата на славата Алън Айверсън през 2001 година и едвам петият в историята на тима.

Сезон 2022/2023 е най-хубавият в кариерата на баскетболиста. Ембийд оглави реализаторската ранглиста със приблизително 33.1 точки, като се подреди на осмо място при борците със приблизително 10.2 и на седмо за най-вече чадъри приблизително на мач – 1.7.

На три пъти той бе избиран и за най-полезен състезател на месеца в Източната конференция на НБА.

Роденият в Камерун 29-годишен баскетболист се трансформира и в шестият задграничен състезател, който печели премията след Никола Йокич (Сърбия), Янис Адетокунбо (Гърция), Дирк Новицки (Германия), Стив Наш (Канада) и Хаким Олайджуон (Нигерия), както и вторият от Африка след Олайджуон през 1994-а.

Освен това за трети път чужденец печели наградата за най-полезен играч в НБА, откакто Адетокунбо завоюва през 2019-а и 2020-а, а в идващите два сезона наградата бе за Йокич. Сърбинът не съумя да стане едвам четвъртият баскетболист в историята, печелил оценката в три следващи години.

Ембийд изпревари Йокич и Адетокунбо през сегашния сезон, получавайки 73 от 100 първи места при гласуването и общо 915 точки. Никола Йокич се подреди втори с 15 първи места и 674 точки, а гъркът заслужи 12 първи места във вота.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР